Sverige fortsätter sätta käppar i hjulen för EU:s techskatt

Spotify Ekonomi & skatt
Sverige fortsätter sätta käppar i hjulen för EU:s techskatt

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Det här kan kanske glädja svenska tech-entrepenörer.

EU har en längre tid haft planer på att beskatta nätjättar med 3 procent av omsättningen. En sån skatt skulle slå hårt mot till exempel svenska Spotify.

Spotifys vd Daniel Ek har lobbat hårt mot skatten och har både undertecknat ett öppet brev i Financial Times och skrivit ett eget brev till statsminister Stefan Löfven för att få stopp på planerna.

Och än så länge verkar det fungera.

Sverige, har tillsammans med flera av de andra mindre EU-länderna, motsatt sig att skatten ska införas.

EU-parlamentet har redan sagt ja till skatten men för att den den ska bli verklighet krävs ett beslut i ministerrådet. Och där har alla länder vetorätt – det vill säga att de små länderna som Sverige kan sätta stopp för förslag.

I förra veckan föreslog EU-kommissionen att beslut i mindre skattefrågor skulle kunna tas av en majoritet i ministerrådet. Man ville helt enkelt ta bort veto-rätten i de här frågorna. 

Reformen skulle, förutom att göra det möjligt att införa den så kallade tech-skatten, också bana väg för åtgärder mot skatteflykt och penningtvätt.

När EU:s finansministrar träffades på tisdagen stoppades dock förslaget, skriver Reuters. Flera länder, förutom Sverige, även bland annat Nederländerna och Malta blockerade förslaget. 

Och Daniel Ek kan pusta ut ytterligare en liten stund.  

 

Läs fler artiklar
LÄS MER