Simris alg-grundaren: "Nu lämnar vi hundåren bakom oss"

Simris alg Hållbarhet
Simris alg-grundaren: "Nu lämnar vi hundåren bakom oss"

Fredrika Gullfot, vd och grundare av Simris Alg. Foto: Sara Lindmark.

Direkt / Breakit

Simris alg med Fredrika Gullfot i spetsen struntar i EU och satsar på andra marknader.

Simris Alg, som odlar alger och som tillverkar kosttillskott, har under lång tid väntat på ett EU-godkännande av sina omega 3-produkter. Nu tar bolaget omtag och siktar på marknader utanför EU. 

På tisdagen presenterades siffror för det fjärde kvartalet 2018. Rörelseförlusten hamnade på 6,8 miljoner kronor, jämfört med 6,4 miljoner året innan. 

"I och med detta bokslut tänker vi även lämna hundåren bakom oss, där vi på grund av EU-regelverket endast haft obetydlig försäljning. Vi fortsätter givetvis driva processen för att få våra produkter godkända även på hemmaplan, men fokuserar istället våra försäljningsinsatser på andra marknader", säger vd Fredrika Gullfot i en kommentar.

Resultat före skatt uppgick till -6,5 miljoner kronor (-6,5). Nettoomsättningen under perioden uppgick till 0,2 miljoner kronor (0,3). Under 2019 siktar bolaget på en total försäljning på mellan 6,5 miljoner och 11,6 miljoner kronor, med en målsättning runt 9 miljoner.

"Vi antar att USA kommer stå för den största delen av vår försäljning under året med cirka 65 procent av omsättningen följt av Sydkorea med cirka 30 procent", står det att läsa i bokslutet.

I januari månad översteg försäljningen en miljon kronor, vilket är mer än vad företaget tidigare omsatt på årsbasis.

Läs fler artiklar
LÄS MER