Han ska hitta nästa generations fintechstjärnor åt svenska Vostok

Vostok Emerging Finance Ryssland Mellanöstern
Han ska hitta nästa generations fintechstjärnor åt svenska Vostok

David Nangle, vd på Vostok Emerging Finance. Foto: Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Med en halv miljard i nytt riskkapital ska det svenska investmentbolaget Vostok Emerging Finance ge sig ut på startupjakt i Ryssland och Mellanöstern.

I somras meddelade ledningen till Stockholmsbörsens klassiska riskkapitalbolag Vostok Nafta att bolaget ska delas upp. Vostok, som bland annat gick in tidigt i den rysk-svenska Blocket-klonen Avito, ska knoppa av en den del av verksamheten som investerar i unga teknikbolag inom finansbranschen.

I samband med uppdelningen genomför Vostok Emerging Finance, som det avknoppade företaget heter, en nyemission på 588 miljoner kronor. För pengarna står dels tunga svenska fondförvaltare som Alecta och Carnegie - men även privatpersoner i Sverige.

“Våra investerare har tjänat bra med pengar på oss förut, bland annat tack vare Avito-investeringen. Därför vill de vara med igen, nu när vi startar ett nytt bolag inriktat på fintech”, säger irländaren David Nangle, vd för Vostok Emerging Finance.

Bolaget ska rikta in sig på investeringar i Östeuropa, Mellanöstern och Afrika. Målet är att hitta entreprenörer som har lyckats visa att deras affärsmodell fungerar - men som behöver pengar för att växa snabbare.

“I Indien och Kina, som är väldigt hett just nu, är det hård konkurrens för fintech-startups. Vi har valt att koncentrera oss på regioner där det finns färre aktörer. I till exempel Östeuropa råder det fortfarande stor brist på riskkapital. Där kan vi hjälpa till”, säger han.

Bolaget har redan gjort sina två första investeringar i de ryska startupföretagen Revo och Sorsdata. Det förstnämna är ett betalbolag som påminner om Klarna medan det andra gör marknadsundersökningar åt e-handlare.

Investeringarna sker i samma veva som många internationella placerare, bland annat Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, flyr Ryssland.

“Visst, den politiska risken är högre på de marknader där vi tänker investera. Men det innebär också att konkurrensen om de bästa bolagen är mindre och att möjligheten till framtida avkastning är bättre. Jag har heller inga planer på att investera alla våra pengar i ett enda land. Vi diversifierar oss mellan olika regioner”, säger David Nangle.

Planen är att göra tio investeringar med målet att tjäna 5-10 gånger pengarna när innehaven säljs efter i snitt sju år.

David Nangle säger att han är ute efter erfarna entreprenörer - helst inga gröngölingar.

“Jag gillar att investera i erfarna personer. Jag tror att nästa generations unicorns (företag värderade över 1 miljard dollar) kommer att byggas av entreprenörer som är runt 35 år gamla. Då har man viss erfarenhet men samtidigt mycket energi”, säger han.

Fotnot: Vostok Nafta har i samband med uppdelningen bytt namn till Vostok New Ventures. Numera finns det alltså två Vostok-bolag på börsen: Vostok New Ventures där svensken Per Brillioth är vd och Vostok Emerging Finance där David Nangle är vd.

Läs fler artiklar
LÄS MER