Uppsala lanserar gratis internet – vill uppmuntra till innovationer

Facebook.comInternet.org

Adam Cohn/Flickr

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Samtidigt lanserar Facebook gratis internet på hela Filippinerna.

I samband med valrörelsen i höstas gick den nuvarande näringsministern Mikael Damberg ut med förslaget att alla svenska kommuner ska utrustas med gratis wifi-uppkoppling på offentliga platser.

Förslaget togs emot med blandade reaktioner och än så länge har det inte hänt speciellt mycket på den fronten – förrän möjligtvis nu.

Från och med ikväll kommer ett fritt wifi-nät att finnas tillgänglig på ett antal publika platser i hela centrala Uppsala, kan Breakit avslöja. Bakom pilotprojektet, som går under namnet Uppsala Wifi, står Uppsala Citysamverkan, IP Only och Wermland Storytelling.

Förutom att initiativet ska göra det lättare för turister att Instagrama de lokala sevärdheterna hoppas kommunen bland annat att den fria uppkopplingen ska bidra till ökad innovation.

"För Uppsala som ICT-kluster finns det stora värden med fritt wifi, då företag kan testlansera produkter live, forskningsprojekt underlättas och nya innovationer skapas", säger Johan Rosén, näringslivsstrateg med ansvar för ICT och Cleantech på Uppsala kommun i en kommentar.

Men det är inte bara i lilla Uppsala som den fria internetåtkomsten ökar. Från och med idag är det bokstavligt talat fritt fram att surfa runt på internet i hela Filippinerna, sedan Facebook har lanserat sin app internet.org i landet.

Appen gör det möjligt för landets invånare att kostnadsfritt kunna använda internetbaserade tjänster kopplade till utbildning, hälsa, sysselsättning, kommunikation och information. 

Konkret innebär det att invånarna kostnadsfritt framöver kommer kunna surfa in på Wikipedia och leta information, läsa nyheter via tjänsten Inquirer, söka jobb på Jobstreet och (naturligtvis) använda Facebook via appen.

Den sociala mediejätten Facebook har sedan tidigare lanserat sin app i sex stycken tillväxtländer, Ghana, Tanzania, Kenya, Zambia Indien och Colombia. Målsättningen är dock avsevärt högre än så – bolaget vill på sikt kunna erbjuda fritt internet till två tredjedelar av den icke uppkopplade världen.

”Tillsammans med operatörer, innehållspartners och regeringar över hela världen arbetar vi med att belysa faktorerna som hindrar folk från att koppla upp sig och bli en del av den här kunskapsekonomin”, säger Markku Makelainen, chef för globala samarbeten på Facebook, till sajten Techasia.

Facebooks avtal i Filippinerna tecknades med Philippine Long Distance Telephone Companys, vilket innebär att 69 miljoner abonnenter kommer ha möjlighet att använda appen.

Läs mer