Instagram-chefen lovar att förbjuda självskadebilder

Instagram Sociala medier Hälsa
Instagram-chefen lovar att förbjuda självskadebilder

Adam Mosseri. Foto: Skärmklipp & Press

Tobias Blixt

Reporter

Instagram kommer att se över sin innehållspolicy och skärpa reglerna för inlägg om självskadebeteenden.

Det säger det sociala mediets chef Adam Mosseri till BBC.

“Historiskt har vi tillåtit innehåll som är relaterat till självskador som är erkännande, eftersom människor ibland behöver berätta för sin historia - men vi har inte tillåtit något som främjar självskada”, säger han till kanalen.

“Men i fortsättningen kommer vi att förändra vår policy så att inga grafiska bilder av självskada är tillåtna.”

Bakgrunden till uttalandet är en uppmärksammad händelse där en 14-årig flicka från Storbritannien tog sitt liv. När hennes mobil genomsöktes upptäckte man att hon hade tittat på material om depression, självskadebeteende och självmord.

I samband med händelsen gick den brittiske hälsoministern Matt Hancock ut och kritiserade sociala medier för att de inte tog sitt ansvar. Han uppgav också att det skulle kunna komma lagstiftning kring innehållet om problemen inte kunde lösas.

“Det är skrämmande hur enkelt det är för ungdomar att få tag i den här sortens material och jag har ingen tvekan om vilken skada det kan orsaka”, skrev ministern i ett brev till Twitter, Snapchat, Pinterest, Apple, Google och Facebook.

Adam Mosseri säger också till BBC att bilder som ärr eller meddelanden om att man har varit fri från missbruk under en viss tid fortfarande kommer att tillåtas. Däremot ska det bli svårare att hitta då den typen av innehåll inte kommer att rekommenderas.

Läs fler artiklar
LÄS MER