Sök

Zennström: Rekordår för techbolag – här är alla siffrorna

AtomicoSlush

Foto: Montage. Press + Eirik Solheim, Flickr

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har analyserat hur det får för techbolag i Europa.

Hur mår egentligen techscenen i Europa? Den frågan har Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico ställt sig i en ny rapport som presenterades i samband med teknikkonferensen Slush.

Svaret är: Bättre än någonsin tidigare.

Enligt ”The State Of European Tech”, som rapporten heter, kommer 2015 att bli ett rekordår för de europeiska techbolagen. Rapporten konstaterar flera intressanta datapunkter:

  • I år har det kommit 10 nya bolag som kategoriseras som ”enhörningar”, det vill säga teknikbolag värderade till över 1 miljard dollar. Mellan åren 2003 och 2014 byggdes i snitt 2 ”enhörningar” per år.
  • Hittills har hela 10 miljarder dollar investerats av riskkapitalbolag i Europa.
  • Det finns idag över 5 000 aktiva affärsänglar som investerar i startups.
  • Totalt arrangeras det 25 000 tech-meetups i Europa
  • 1,6 miljoner människor arbetar som utvecklare
  • Över 100 techbolag har tagit kliv in på börsen de senaste fem åren.

I rapporten konstateras det dock att framgångarna även innebär nya frågetecken och utmaningar. I rapporten, som tagits fram i samarbete med det finska eventet Slush, noteras bland annat att könsobalansen inom tech är stor. I dagsläget är enbart 11 procent av grundarna av techbolag kvinnor. 

”På Slush har vi noterat att antalet kvinnor som besöker eventet har ökat från 5 till 25 procent. Men bland grundarna går förändringen smärtsamt långsamt”, säger Riku Mäkelä, Slush.

Läs mer