Krönika Towe Boström

"Ska Krys nya plan frälsa vården eller sänka landstingen?"

Kry Krönika Hälsa
"Ska Krys nya plan frälsa vården eller sänka landstingen?"

Towe Boström, reporter på Breakit.

Towe Boström

Reporter

Krys nya satsning kan bli ett lyft för patienterna om den används rätt. Eller så förverkligas landstingens värsta mardröm – onödig överkonsumtion av (gratis) vård, skriver Breakits Towe Boström.

Tidigare i veckan röt digitaliseringsminister Anders Ygeman ifrån och flaggade för att nätläkarna kan får mindre betalt per besök.

Det är inte helt oväntat att ministern tar ton i frågan med tanke på att landstingen, som betalar större delen av notan, oroas över kostnader och överkonsumtion av läkarbesök på grund av nätläkarna.

I samma veva passar Kry nu på att presentera sina planer på att flytta till Sörmland, börja med sjuksköterskor och satsa på AI. Det innebär i korta drag att landstingen kommer att få punga ut med ännu mer pengar när patienterna vänder sig till Krys läkare.

Timingen är onekligen lite rolig vid första anblicken – men låt oss titta lite närmare på vad som hänt. 

Det har härjats rejält om Sörmland, som saknat patientavgift, och låtit digitala vårdgivare som Doktor.se erbjuda patienter avgiftsfri vård.

Nu har politikerna lokalt satt ned foten och beslutat att nätläkarna måste ta en hundring av patienterna. Att chatta med sjuksköterskor ska däremot fortsätta vara avgiftsfritt. 

Kry har varit i samtal med Sörmland tidigare, men väntat med att ansluta sig tills de nya avgifterna klubbades. Onekligen ett strategisk drag, där nätläkaren kan locka med billigare priser, men samtidigt slipper massiv kritik om att urholka systemet med gratis vård.

När regionen nu rättat sig efter nationella rekommendationer hoppar Kry på tåget, och vd:n Johannes Schildt beskriver Sörmland som en "bra teknikpositiv partner". 

Så är det säkert. Men det här innebär också att det blir billigare för oss att söka vård hos Kry. Vi som är över 18 år betalade tidigare 250 kronor, av den totala ersättningen på 650 kronor, och landstingen stod för resten. Nu behöver vi bara betala hundra kronor.

Formen är rätt enkel: Lägre avgift för patienten – dyrare för landstingen.

Det ligger nära till hands att gissa att flera landsting börjar svettas när landets största nätläkare, som pumpar ut marknadsföring, blir ännu dyrare för dem.

Och sjuksköterskorna då, som är helt avgiftsfria?

Nu kommer vi in på något intressant. 

Att Kry börjar med sjuksköterskor, och därmed kan slussa patienter till gratis besök, kan verka girigt vid första anblicken. Det är dock inte en helt rättvis bild.

Besöken hos sjuksköterskor ersätts med 300 kronor istället för 650 kronor. Det blir alltså ”billigare” för landstingen än läkarbesöken, även jämfört med tidigare modell.

Kry har byggt ett nytt AI-baserat digitalt triage, där patienterna slussas vidare, vilket ska leda till såväl snabbare vård som vård på rätt nivå.  Alltså inga fler kostsamma läkarbesök för patienter som kan behandlas på lägre nivå, om det fungerar som det ska. 

Ett liknande AI-koncept som konkurrenten Doktor 24 satsar på samt samma struktur som Doktor.se, som gärna talar sig varm om att 70 procent av besöken hanteras av sjuksköterskor. Doktor.se har redan erbjudit avgiftsfri vård i Sörmland i över ett år redan – och viftat med ett rött skynke framför Kry.

”Vi är snart ikapp Kry och tillväxttakten är betydligt brantare. Vi räknar med att gå förbi dem inom en snar framtid”, sa Martin Lindman i slutet av förra året.

Och varför skulle Kry inte ta den öppning som nu ges?

Satsningen på sjuksköterskor och AI öppnar upp för en flexibel modell som kan gynna patienterna och sänka de nuvarande kostnaderna om det används rätt.

Eller så förverkligas landstingets värsta mardröm – onödig överkonsumtion av (gratis) vård. 

Det återstår att se.

Läs fler artiklar
LÄS MER