Så vill Ygeman stoppa miljonrullningen till nätläkarna: "Klart orimligt"

Min doktor Kry Hälsa
Så vill Ygeman stoppa miljonrullningen till nätläkarna: "Klart orimligt"

Anders Ygeman. Foto: Anders Wiklund / TT

Erik Wisterberg

Reporter

Nätläkarna behövs – men ersättningssystemet är fel. Det menar Sveriges nye digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Många, speciellt i storstäderna, gillar den snabba tillgången till läkare via appar som Kry och Min Doktor. Men landstingen, som betalar den större delen av notan, har varnat för kostnaderna kan skena om de nya aktörerna skapar "onödiga" läkarbesök. I centrum står ersättningsmodellen som bestämmer hur nätläkarna får fakturera landstingen för alla besök.

Nu öppnar den nytillträdde digitaliseringsministern, socialdemokraten Anders Ygeman, för att den ersättning som nätläkarna kan få per besök sänks.

”Det måste vara i förhållande till vad de gör. I vissa fall måste de sänkas, i vissa fall kan den höjas. I dag är den artificiell i den meningen att den inte utgår från kostnaderna och vad de ger tillbaka till systemet", säger ministern till Di Digital.

Han vill också att nätläkarna ska "inkorporeras i vården", så att aktörer som Kry kan agera inom ett landstingsuppdrag. Anders Ygeman framhåller att de privata nätläkarna har utvecklat tjänster och dragit lärdomar som landstingen skulle behöva lång tid för att springa ikapp.

"Det är väl mycket bättre att man drar nytta av deras kunskaper, men får in dem i en vårdkedja och ändrar betalmodellen. Det är klart att det är orimligt att de får samma ersättning för 5 minuter jämfört med att man får 30 minuters besök med en riktig läkare", säger Anders Ygeman till Di Digital.

Breakit granskade i höstas nätläkarnas framfart. Ta del av artiklarna här.

Läs fler artiklar
LÄS MER