Sök

Volvo når ny nivå: "Första gången i vår historia"

Volvo CarsTransportBörs

Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Biltillverkaren Volvo Cars försäljning och rörelseresultat ökade rejält i det fjärde kvartalet 2018. För helåret blev försäljningen rekordhög.

"För första gången i vår historia bröt vi igenom 600.000-nivån och sålde 642.000 fordon", kommenterar vd Håkan Samuelsson i bokslutsrapporten.

Intäkterna uppgick under det fjärde kvartalet till 73 miljarder kronor, upp från 61 miljarder för ett år sedan. Rörelseresultat landade på 4,5 miljarder kronor, en ökning från 3,6 miljarder ett år tidigare. Rörelsemarginalen landade därmed på 6,2 procent, även det en ökning från 5,9 procent.

Framöver räknar Håkan Samuelsson med en fortsatt positiv marknad i Europa och USA. I Kina har efterfrågan minskat för första gången på länge, om än i mindre grad i premiumsegmentet, uppger han.

Trots den starka utvecklingen har Volvo Cars beslutat att stoppa bonusen till anställda under året.

Den avgörande faktorn för bonussystemet är vinstmarginalen som föll till 5,6 procent och är under den nivå som krävs.

Beskedet uppges ha orsakat mycket upprörd stämningen med de anställda.

"Förra året var en oerhörd ansträngning för oss i fabriken, med väldigt mycket övertid helg efter helg för att klara att höja volymerna. Det känns oerhört konstigt att det då inte faller ut någon bonus när vi har gjort fler bilar än någonsin. Vi vet att bonusen inte är självklar, men att göra så här är ändå fel signal", säger Lars Henriksson som jobbar på monteringen i Torslanda-fabriken.

Volvo Cars bonus till de anställda förra året uppgick till över 20 000 kronor per person, skriver Di.

Läs mer