Sök

Granskning avslöjar: Fler elscooter-olyckor än jättarna uppger

TransportElscooter

Foto: Press

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Antalet olyckor med elscootrar är klart högre än de dominerande uthyrningsbolagen rapporterat.

Det skriver konsumenttidningen Consumer Reports, som gjort en större undersökning av branschen.

Över 1.500 olyckor med elscootrar har inträffat sedan slutet av 2017 i de amerikanska städer som undersökts av tidningen. Olyckssiffran baseras endast på svar från 23 vårdinrättningar – men antalet är trots det klart högre än de dominerande uthyrningsbolagen Bird och Lime själva uppgett.

Bolagen måste rapportera säkerhetsincidenter till myndigheten Portland Bureau of Transportation, men varken Bird eller Lime ville lämna ut siffrorna till Consumer Reports. Tidningen fick ändå ut statistiken, som visade att Bird rapporterat 411 olyckor och Lime bara 59.

En stötesten för företagen är frågan om hjälmar. Lime uppger att bolaget distribuerat 75.000 gratis hjälmar till användare världen över och motsvarande antal för Bird är 65.000. Ett faktum är dock att många inte använder hjälmarna, och Bird gav nyligen sitt stöd till en lag i Kalifornien som avskaffade hjälmtvånget för förare över 18 år.

Enligt en studie av Portlands transportmyndighet är antalet elscooter-olyckor i staden 1,4 per 10.000 färdade kilometer. För personbilar i USA är motsvarande siffra 0,06 olyckor per 10.000 kilometer.

I Sverige finns för närvarande två stora nätbaserade uthyrare av elscootrar. Voi drog igång i Stockholm i augusti förra året och i november lanserades även Lime i staden.

Missa inte Breakits event Swooosh där vi bland annat tar upp elscooter-boomen i storstäderna det senaste året. Läs mer här.

Läs mer