Spotify visar rörelsevinst i fjärde kvartalet

Spotify Streaming Musik
Spotify visar rörelsevinst i fjärde kvartalet

Foto: TT

Direkt / Breakit

För första gången i bolagets historia visar den svenska streamingjätten upp svarta siffror i sitt rörelseresultat.

Spotify redovisar ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2018 på 94 miljoner euro, samma period förra året visade bolaget upp ett minusresultat på 87 miljoner euro.

Det är första gången som bolaget visar upp svarta siffror för ett kvartal.

Rörelseresultatet var bättre än snittestimatet från 18 analytikers prognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, som låg på ett rörelseresultat på -16,4 miljoner euro.

Orsaken till det positiva resultatet är bland annat att Spotifys aktiekurs fallit den senaste tiden, vilket minskat bolagets kostnader kopplade till bland annat personaloptioner. Spotify skriver dock i rapporten att bolaget hade redovisat ett positivt resultat, även om aktiekursen inte fallit.

För helåret 2018 redovisar Spotify en rörelseförlust på 43 miljoner euro.

Fler viktiga siffror från Spotifys rapport:

# Spotifys intäkter uppgick till 1.495 miljoner euro (1.149), jämfört med snittestimatet på 1.503 miljoner euro, enligt Infront Data.

# Antalet premiumabonnenter – en viktig siffra för Spotify – steg till 96 miljoner (87,0 i slutet av tredje kvartalet). Det var bättre än väntade 95 miljoner.

# Bruttomarginalen i det fjärde kvartalet låg på 26,6 procent, högre än bolagets egna guidning om 24-26 procent.

# Bolaget redovisar att de operativa kostnaderna gick ner 17 procent i fjärde kvartalet. Spotify hänvisar även till att kursnedgången i det fjärde kvartalet gav en positiv påverkan på bolagets resultat, exempelvis i form av lägre sociala avgifter med koppling till optioner. Resultatet skulle dock ha blivit positivt oavsett detta, betonar bolaget.

För helåret 2019 spår Spotify en förlust på upp till 360 miljoner euro.

Spotify avslöjade i samband med rapportsläppet att bolaget köper två poddbolag i en miljardaffär.

Spotifys aktie föll vid börsens öppning.

Läs fler artiklar
LÄS MER