Sök

SNABBANALYS

Nej, Qliros bolag är inte redo för börsen (men styckningen är rätt väg)

QliroNellyBörs

Olle Aronsson. Foto: Qliro och Breakit.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

E-handelsgruppen Qliros bokslut för 2018 är allt annat än imponerande. Det krävs en svår prestation om innehaven verkligen ska bli redo för börsen i år – även om vd:n säger sig tro på det.

Redan för ett och ett halvt år sedan kunde Breakit avslöja att det ständiga problembolaget Qliro gick mot en styckning, alltså en process där de olika dotterbolagen blir självständiga företag.

Idag återstår tre företag i Qliro-gruppen: Modesajten Nelly, betalbolaget Qliro Financial Services och Cdon – den gamla e-handelssajten som numera stöper om sig för att bli en plattform där andra handlare kan sälja sina produkter.

På tisdagsmorgonen gick vd:n Marcus Lindqvist ut i bokslutet och berättade att dotterbolagen nu arbetar självständigt, och att alla tre ska vara redo för börsen under 2019.

Det riskerar i så fall att bli tre ganska trista börsnoteringar – eftersom Qliro-bolagen än så länge inte presterar särskilt bra.

  • Klädsajten Nelly växte visserligen med 6 procent under helåret 2018, men bara med 1 procent under det viktigaste fjärde kvartalet. Det krisstämplade H&M har jämförelsevis en onlineverksamhet som växer med över 20 procent. Dessutom mer än halverades lönsamheten i Nelly från nästan 8 procent till under 3 procent under 2018.
     
  • Qliro Financial Services, QFS, ökade intäkterna med 34 procent under 2018 till strax under 300 miljoner. Bolaget går dock fortfarande med förlust. Dessutom har en del av QFS:s intäkter bestått av betalningar hos koncernkollegan Cdon – som dock inte längre är tvingad att använda QFS i och med styckningen av koncernen. Qliro bekräftar själva i rapporten att Cdon:s väg mot självständighet innebär tappade betalintäkter för QFS. Den tuffa konkurrensen med Klarna avskräcker också. QFS har förstås stor potential – men mycket kvar att bevisa.
     
  • Cdon är fortsatt sorgebarnet. Omsättningen i fjol backade 16 procent och förlusten blev 30 miljoner. Kanske kan en sammanslagning med Fyndiq bli av under 2019? Något lär behöva göras. Att bolaget fortfarande omsätter 1,5 miljarder är faktiskt inte särskilt upplyftande när det krymper med förlust.


Dessutom är klimatet för börsnoteringar svagare än på flera år.

Slutsatsen blir att det krävs en urstark prestation för att både förbättra resultaten i portföljbolagen (vilket behövs) och dessutom lyckas sälja in dem till börsinvesterare – på mindre än ett år.

Trots allt detta är en sak värd att notera: Det är helt rätt att dela upp Qliro-gruppen i tre självständiga bolag. Koncernen har varit illa skött länge, och då är det bäst att låta tre självständiga ledningar ha fullt fokus på sina respektive verksamheter.

Läs mer