Sök

DI: H&M överväger nyemission

H&Me-handelBörs

Stefan Persson och Karl-Johan Persson. Foto: TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

H&M vill dela ut 127,5 procent av sin vinst.
Men enligt Dagens Industri finns en plan för att få in pengar i en nyemission.


"Det har varit ett utmanande år för hela branschen och så även för H&M-gruppen".

Så skriver klädjätten H&M i sin bokslutskommuniké som släpptes tidigare under dagen.

Nu rapporterar Dagens Industri, i en artikel med vissa brasklappar, att det börsnoterade bolaget överväger att göra en nyemission.

"Jag kan inte kommentera", säger vd:n Karl-Johan Persson till DI.

Klädjätten H&M:s lönsamhet har backat kraftigt sett över tid. 2008 låg rörelsemarginalen på över 22 procent. Motsvarande siffra för räkenskapsåret 2018 låg på blott 7,4 procent.

Men det pressade bolaget fortsätter att dela ut stora summor till sina aktieägare. I år föreslås bolagsstämman återigen besluta om en utdelning på totalt 16 miljarder kronor, vilket motsvarar 127,5 procent av koncernens resultat efter skatt.

Enligt DI ska H&M:s styrelse dock ha tvekat inför att decimera bolagets kassa. Därför har styrelsen enligt tidningens källor diskuterat att erbjuda aktieägarna att återinvestera sin utdelning i nyutgivna H&M-aktier.

Ett liknande förslag fanns på bordet förra året. Den gången tog bolaget upp planen i sin rapport. Men återinvesteringsplanen blev aldrig verklighet, då den var "svår att genomföra utifrån både tekniska och tidsmässiga aspekter". 

H&M:s styrelseordförande och huvudägare Stefan Persson förnekar att det finns några planer på en nyemission i nuläget.

"Liksom varje år diskuteras olika utdelningsförslag. Styrelsen är helt enig i det förslag som kommunicerats i dagens rapport. Något annat förslag diskuteras ej", skriver han i ett mejl till DI.

Läs mer