Sök

Förre rikspolischefens fight för kontanter: "Kan bli lagstiftning"

fintechkontanter

Katarina Andersson

Katarina Andersson

Giganter som Ikea och Åhléns pratar om att helt sluta ta emot kontanter. Om det går så långt tror Börje Eriksson, grundare av Kontantupproret, att de kan tvingas till det med lagstiftning.

Det är onsdag efter lunch, och i den ståtliga andrakammarsalen i riksdagen hålls en utfrågning om kontanthantering. På första raden sitter före detta rikspolischefen och tidigare landshövdingen Björn Eriksson, som står bakom Kontantupproret, en rörelse som protesterar mot ett kontantlöst Sverige.

Han har kallats både bakåtsträvare och teknikvägrare, men Björn Eriksson känner att han har vind i seglen. Den som propsar på ett samhälle där man kan betala med kontanter – trots att sedlar och mynt håller på att försvinna som betalmedel i Sverige – har politikernas stöd.

"Det kommer att sluta med lagstiftning. Alla partier – från Sverigedemokraterna till Vänsterpartiet – är överens om att lagstifta om utbudet av kontanter. Nästa fråga blir: Vad gör handeln?", säger Björn Eriksson och fortsätter: 

"Skulle handeln vägra att använda kontanter, då misstänker jag starkt att det blir lagstiftning där också, för det är så enkelt att stänga av systemen och så många människor hamnar vid sidan av".

Det krävs alltså kanske lagstiftning för att svenskarna ska kunna fortsätta betala med cash.

Kontantanvändningen minskar snabbt

Forskare från KTH säger att 2023 kommer kontanterna vara helt borta, och många är djupt oroade över utvecklingen.

För sju år sen fanns 1.400 banker i Sverige som hanterade kontanter. I dag är det knappt 500 banker som faktiskt har papperspengar på kontoret. Och förra året flaggade både Ikea och Åhléns för att man kan komma att slopa sin kontanthantering.

Men Björn Eriksson kommer kämpa för frågan om rätten att kunna betala med sedlar och mynt.

"Därför att A: det berör väldigt många människor, framförallt en stor grupp som riskerar att lämnas utanför. Och B: för att jag bekymrar mig över frågan: Vad händer när någon stänger av systemen? Vi är det enda landet i hela världen som inbillar oss att vi ska klara oss". 

Gillar smidigheten i Swish

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle har gått snabbt i Sverige. Att det är smidigt och effektivt med kortbetalningar och Swish håller Björn Eriksson med om.

"Men jag ogillar å det grövsta att man förbjuder och stänger ute människor som vill använda kontanter", säger han.

På utfrågningen i riksdagen är medelåldern bland åhörarna hög. Men frågan om kontanter – att inte bara kunna betala med Swish och kort – engagerar brett.

Det upptäckte Breakit inte minst när gästkrönikören och Kryptogäris-grundaren Tove Anderssons krönika, där hon varnar för riskerna med ett kontantlöst samhälle, blev flitigt läst och delad. 

I Breakit Daily berättar hon om varför hon anser att kontanter är så viktiga och att hon funderar på att gå med i Kontantupproret.

“Jag tycker det är spännande med innovation och fintech, men det är ingen innovation i sig att ta bort kontanter. Det är bara att ta bort ett alternativ”, säger Tove Andersson. 

Läs mer