Göran Persson: Klimatet viktigaste frågan – "kan bara hanteras med ny teknik"

Göran Persson: Klimatet viktigaste frågan – "kan bara hanteras med ny teknik"

Göran Persson. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Den gamle statsministern ger den nya regeringen råd på vägen.

Det är i en stor intervju med TV4:s Nyhetsmorgon som den tidigare statsministern Göran Persson för första gången kommenterar sitt partis uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna.  Han ser stora potentiella förändringar – och risker:

"Det kan mycket väl betyda att ett borgerligt parti försvinner. Det kan mycket väl betyda att Moderaterna i fortsättningen inte är det stora högerpartiet i Sverige, utan det är ett annat parti, Sverigedemokraterna. Och i så fall har vi ett helt nytt politiskt landskap. För socialdemokratin kan det uppfattas som man inte uppfattas som ett vänsterparti och det vore förödande", säger han i TV4-intervjun.

Men även om Göran Persson har synpunkter på det nya politiska landskapet är han mer engagerad i en av vår tids stora ödesfrågor – klimatet.

“Det absolut viktigaste kommer att vara klimatfrågan och att vi verkligen anstränger oss, och ser det som en drivkraft för utveckling. Klimatfrågan kan bara hanteras med ny teknik och med ny kunskap, med forskning, med investeringar. Det är en väldigt mäktig kraft för att utveckla samhället, säger han.

Vår stora konsumtionen av rött kött är ett av de fenomen som kritiserats av många klimatdebattörer. Men Göran Persson tar i alla fall kossan i försvar.

“Tro inte för ett ögonblick att svenska kor har förorsakat klimatkrisen. Kom ihåg att korna var här långt före bilen, och det andra som är viktigt att förstå; mina kor dricker inte diesel, de äter grönt gräs", säger Göran Persson och fortsätter:

“Kossan är en förutsättning för det svenska kulturlandskapet och den biologiska mångfalden. Om vi ska börja jaga henne så skjuter vi oss inte i foten, utan då skjuter vi oss i huvudet”.

Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser, enligt Livsmedelsverket.

Läs fler artiklar
LÄS MER