Kalldusch för Cristina Stenbeck - Hellofresh ställer in börsnotering

Kinnevik Hello Fresh
Kalldusch för Cristina Stenbeck - Hellofresh ställer in börsnotering

Cristina Stenbeck, ordförande Kinnevik. FOTO: TT/Magnus Hjalmarson Neideman

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Intresset från investerarna är inte tillräckligt stort, enligt källor.

Det är nyhetsbyrån Bloomberg som i helgen avslöjade att noteringen av tyska  Hellofresh skjuts på framtiden. Hellofresh kan enklast beskrivas som en kopia av den svenska matleverantören Linas matkasse.

Enligt Bloombergs källor finns en oro bland de nuvarande ägarna att bolaget inte ska få en tillräckligt hög värdering vid en notering i dagsläget.

Ledningen för Hellofresh aviserade för knappt två veckor sedan att bolaget skulle börsnoteras på Frankfurt-börsen i november. Då framkom också att företaget blöder kraftigt ekonomiskt. De först nio månaderna i år var förlusterna motsvarande 544 miljoner kronor (58 miljoner euro) och under samma period var omsättningen 1858 miljoner kronor (198 miljoner euro).

För huvudägaren Rocket Internet är den avbrutna börsnoteringen ett allvarligt bakslag. Hellofresh ingår i den gruppen av portföljbolag som Rocket Internet väljer att titulera ”Proven Winners”. Förutom Hellofresh återfinns här en bolag som växer snabbt men som förlorar stora pengar.

Bland professionella investerare finns det en osäkerhet kring om Rocket Internets ”bevisade vinnare” verkligen motsvarar det höga värde som finns bokfört i riskkapitalbolaget balansräkning.

I samband med Hellofresh senaste finansieringsrunda, som gjordes i september värderades hela bolaget till 24 miljarder kronor (2,6 miljarder euro). Nyligen kritiserades Rocket Internets bokföring av de "kända vinnarna" av den ansedda affärstidningen Financial Times, vilket vi tidigare rapporterat om.

Även för Cristina Stenbeck och hennes investmentbolag Kinnevik är nyheten om Hellofresh inställda börsnotering dåliga nyheter. Kinnevik äger drygt 13 procent av Rocket Internet och en notering av Hellofresh hade varit en positiv signal till aktiemarknaden att det finns rejält med substans i innehavet.

Läs fler artiklar
LÄS MER