Låneutmanaren Qred växer i raketfart: "Bankerna måste vara sopiga"

Qred fintech
Låneutmanaren Qred växer i raketfart:  "Bankerna måste vara sopiga"

Emil Sunvisson. Foto: Press/Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

Småföretagarnas kompis omsätter 120 miljoner kronor med ett fåtal år på nacken.
”Vi har bara sett början på tillväxten och är inte särskilt bekymrade över konkurrensen", säger låneutmanaren Qreds medgrundare Emil Sunvisson.

Medan många nya bolag slår sig för bröstet och gärna pratar om hur de sticker ut är Qred lite mer blygsamma.

”Qred är ett ganska tråkigt företag som drivs av ganska vanliga personer. Inga skandaler och världens äldsta affärsmodell, om än digitaliserad”, skriver Qreds vd Emil Sunvisson när Breakit fiskar efter nyheter.

Men låt inte den väna ytan lura er.

Det här är nämligen ett vässat fintech-företag som växer i raketfart.

”Under 2017 omsatte vi 61 miljoner kronor och dubblade den omsättningen förra året”, avslöjar Emil Sunvisson.

Qred har specialiserat sig på småföretagarlån och marknadsför sig med att ansökningarna endast tar en minut. Den smarta algoritmen granskar ansökningarna och den sökande får i regel besked inom en timme, varpå pengarna ofta landar på kontot redan samma bankdag.

”Vi har varit väldigt duktiga på att ta fram produkter och testa dem utan att behöva investera för mycket, vi gillar learning by doing”, säger Emil Sunvisson.

Han har själv en bakgrund som vd på spelbolaget Cherry. Han klev av posten 2014 och lanserade året därpå Qred tillsammans med Jason Francis och Thomas Jansson.

”Vi visste av egen erfarenhet hur svårt det kan vara för småföretagare att få lån av banken. Ett litet belopp är ofta väldigt värdefullt för små företag”, säger Emil Sunvisson.

Qred lånar ut upp till 500.000 kronor till småföretagare inom alla möjliga branscher. Lånen är räntefria och modellen baserar sig på att kunden betalar av lånet månadsvis tillsammans med ytterligare en avgift som baseras på låntagarens kreditvärdighet.

Bolaget har byggt en algoritm som analyser hundratals källor, som kreditdata, myndigheter och banktransaktioner. Datan ligger sedan till grund för bedömning av de sökande företagen. Bolaget har tagit in runt 500 miljoner kronor, varav 80 miljoner kronor från en handfull privata investerare, och hittills lånat ut totalt 1,5 miljarder kronor. 

Under 2017 landade resultatet på 12 miljoner kronor. Bokslutet för 2018 är inte helt färdigt men "vinsten ökar" enligt grundaren.  

”Vi kom in vid rätt tidpunkt då den här produkten inte fanns på marknaden och vi kunde snabbt etablera oss. Det hade varit en dålig idé att göra det idag”, säger Emil Sunvisson.

Han är inte särskilt oroad över framtiden, lågkonjuktur eller inte, och understryker att Qred har en bred spridning inom olika industrier och branscher vilket gör dem mindre känsliga för svängningar.  

”Vi har bara sett början på tillväxten, vi är inte särskilt bekymrade över konkurrensen och det handlar främst om att ta marknad från de stora bankerna”.

Emil Sunvisson berättar att Qred både lockar aktörer som inte får lån hos traditionella banker liksom dem som söker en snabbare process. I dag arbetar runt 40 personer inom Qred som är verksamma på den svenska, finländska, danska och holländska marknaden. Han beskriver bolaget som "nordeuropeiskt" och flaggar för expansion mot fler marknader. 

”Jag förstår inte hur det kan gå så bra, vi har en klassisk utlåningsmodell. Hur kan vi, med våra små muskler konkurrera ut storbanker? Min enda slutsats är att de traditionella bankerna måste vara riktigt sopiga?, säger Emil Sunvisson.

Mer om alla nya låneutmanare och framtidens lån får du höra på Breakits splitternya event Future of credit den 14 mars. Spana in det matiga programmet och boka biljett här! 

Läs fler artiklar
LÄS MER