Sök

Krönika Johan Jörgensen

Det är vår tids ödesfråga Löfven – varför får vi ingen matminister?

Breakit

Breakit

Sverige har en regering. Men vem får jobbet att hantera matfrågorna? Maten förtjänar definitivt en egen portfölj, skriver gästkrönikören Johan Jörgensen.


Den nya regeringen har ett digert arbete framför sig. I uppgörelsen finns 73 punkter, men var tog maten vägen?

Vi sammanfattar listan lite snabbt: Har man en gård ska man få bygga kafé utan bygglov, en utredning tillsätts om gårdsförsäljning av alkohol, bönderna ska få ett kraftfullt bondepaket (vad ”kraftfullt” är lär bli en definitionsfråga när det väl kommer), ett fossilfritt jordbruk ska stödjas, en utredning ska göras kring ett internationellt arbete för att minska antibiotikaanvändningen i djurhållningen, vi ska förbjuda viss bottentrålning och återköpa licenser för ålfiske, samt införa ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger och i storkök.

Man häpnar.

Är maten ett miljömål? Handlar maten om sjukvård? Eller infrastrukturen? Är den en landsbygdsfråga – där mycket av maten produceras? Eller är den en urban fråga – där den mesta maten konsumeras?

Det finns många frågor kring maten men den som har öppnat sin mentala dörr och börjat se maten för vad den är kan aldrig stänga den igen: Planetens största ekonomiska system, och den största påverkansfaktorn på såväl planetens som individens hälsa. Dessutom är den på väg att förändras i grunden via tech och data (foodtech), som skulle kunna bli en ny industriell paradgren för Sverige.

Våra nya ministrar skulle faktiskt alla kunna titulera sig “matminister”.

Se själva:

Ibrahim Baylan, näringsminister. Eftersom mat är en av våra största sektorer och eftersom foodtech om några år, enligt Boston Consulting Group, beräknas bidra med 45 miljarder kronor till vår BNP.

Jennie Nilsson, landsbygdsminister. Eftersom mat traditionellt setts som en produktionsorienterad fråga för den svenska landsbygden. Vilket dock är helt fel eftersom den svenska landsbygdens matproduktion bara är en liten del av det svenska matsystemet, om än en viktig sådan.

Isabella Lövin, miljö- och klimatminister samt vice statsminister. Eftersom mat är en av de viktigaste miljöfrågorna. Fixar vi maten fixar vi klimatet.

Hans Dahlgren, EU-minister. Eftersom EU-beslut direkt påverkar vårt matsystem, vare sig det gäller vad som får kallas mat, hur man får prata om den och inte minst hur EU:s gigantiska jordbruksstöd ska hanteras i en framtida värld – där kött produceras i jästankar och odlingar flyttar inomhus.

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister:  Eftersom mat är kultur. Den som inte förstår detta ska inte hantera kulturfrågor, men jag tror att den nya ministern förstår.

Peter Hultqvist, försvarsminister. Eftersom maten snabbt tar slut vid en kris. Nya möjligheter att producera och lagra mat inom landets gränser kan lösas med hjälp av ny teknik.

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister. Eftersom så pass många jobbar med mat, och eftersom många av dem som har låga formella kunskaper eller dåliga språkkunskaper både kan odla och laga fantastisk mat. Vilket inte minst bevisas av Gastronaut.me.

Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation. Eftersom rätt mat har bäring på alla dessa områden.

Magdalena Andersson, finansminister. Eftersom vi måste se över allt från moms på chips, godis och läsk (löjligt låga 12 procent) till eventuella grönsaksavdrag. Och för att hon måste ta matchen i EU om CAP (Common Agricultural Policy) tillsammans med Hans Dahlgren och Stefan Löfven.

Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister. Eftersom vi måste se till att bostäder, matproduktion och matlagning vävs samman på ett nydanande sätt i städerna.

Ardalan Shekarabi, civilminister. Eftersom han har ansvar för offentlig upphandling, som rätt skött kan innebära en fantastisk injektion in i ett offentligt matsystem där mat måste ha som syfte att göra barn smartare i skolan och sjuka friskare.

Tomas Eneroth, infrastrukturminister. Eftersom vi måste bygga ett effektivt system för produktion och transport av mat.

Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister. Eftersom energi är mat och vice versa. Och givetvis eftersom det framtida matsystemet handlar om foodtech.

Morgan Johansson, justitieminister. Eftersom vi måste ta tag i matfusket!

Mikael Damberg, inrikesminister. Eftersom du har ansvar för krishantering. Dags att vakna, det är kris i matsystemet!

Lena Hallengren, socialminister. Eftersom mat är hälsa och kan förebygga sjukvård. Om maten hanteras rätt blir ditt ministerium mindre, Lena, men det är ju i så fall bara bra.

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister. Eftersom den som äter rätt blir friskare och behöver utnyttja socialförsäkringssystemet mindre. Däremot lär pensionsutbetalningarna öka eftersom vi i så fall blir äldre.

Anna Ekström, utbildningsminister. Eftersom vi behöver ge alla som går i skolan rätt förutsättningar för att förstå vad mat kan göra för oss som individer. Gör om och uppgradera hemkunskapen till ett renodlat kärnämne kring mat och näring.

Matilda Ernkrans, minister för högre bildning och forskning. Eftersom vi dramatiskt måste öka resurserna vi lägger på att få upp innovationerna inom matsystemet. Men satsa inte bara på att få fram bättre nygamla matprodukter, utan satsa desto mer på att förstå och utveckla hur det framtida, urbana matsystemet ska byggas.

Peter Eriksson, biståndsminister. Eftersom vi behöver stödja de två miljarder fattiga småbönder som faktiskt producerar cirka 70 procent av världens mat.

Ann Linde, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. Eftersom vi måste inse att svensk utrikeshandel inom mat inte handlar om att exportera svenskt fläsk till Kina utan om att exportera svenskt tekniskt och systemmässigt kunnande kring hur man producerar och organiserar nästa generations matsystem.

Margot Wallström, utrikesminister. Eftersom kriser inom mat- och vattenförsörjning kommer att ge upphov till konflikter och krig samt driva enorma flyktingströmmar.

Så till sist, Stefan Löfven, statsminister. Eftersom du måste förstå att maten driver stora delar av samhället, inte minst alla som bor i det. Som jag ser det får du axla manteln själv, alternativt genomföra en omedelbar regeringsombildning och tillföra en departementsöverskridande minister med ansvar för matfrågorna och med ett fokus på framtiden.

Johan Jörgensen är entreprenör och grundare av Sweden Foodtech.

 

Läs mer