Anders Ygeman ny digitaliseringsminister – har en bakgrund som hackare

programmering Digitalisering data
Anders Ygeman ny digitaliseringsminister – har en bakgrund som hackare

Anders Ygeman. Foto: Anders Wiklund / TT

Tobias Blixt

Reporter

När Stefan Löfven idag presenterade sin nya regeringen stod det klart att Anders Ygeman skulle göra comeback.

Ygemans senaste sejour som minister slutade 2017 i samband med att den stora it-skandalen på Transportstyrelsen uppdagades. När Alliansen hotade om att väcka misstroendevotum mot honom, valde han istället att självmant lämna sitt uppdrag som inrikesminister. Sedan dess har han varit Socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen.

Nu är han tillbaka som minister, den här gången som ny energi- och digitaliseringsminister.

Men vad inte många vet är att Ygeman faktiskt har en bakgrund som hackare.

Det var i slutet av 80-talet som den nye digitaliseringsministern fick en Spectravideo 328 (en tidig form av hemmadator) och på allvar började intressera sig för programmering, något Computer Sweden skrev i höstas. Ett intresse som skulle leda till att han tog över utgivningen av tidningen ´Hacker´.

“Jag ville utbyta erfarenheter och upptäckte att det fanns en klubb. En annan kille drev den och gav ut klubbtidningen Hacker, men han var sugen på att sluta så jag drev den vidare”, säger Anders Ygeman till sajten.

Klubbens bestod enligt Ygeman av ett tusental medlemmar som fem gånger om året tog del av deras tidning, där Ygeman bland annat recenserade spel. Medlemmarna fick också kassetter med klubbens egenkodade spel.

“Programmeringen i sig var det absolut roligaste. Basic, maskinkod, Comal i skolan och sen lite C”, säger han.

Men nu är det politik för nästan hela slanten. Så mycket spelande hinner han inte med längre, men han berättar för Computer Sweden att han fortfarande programmerar lite tillsammans med sin son.

Läs fler artiklar
LÄS MER