Miljardvärdering när Zound industries laddar för börsen

Zound industries
Miljardvärdering när Zound industries laddar för börsen

Zound industries vd Pernilla Ekman. Foto: Press

Towe Boström

Reporter

En försäljning eller börsintroduktion kryper närmare.

Svenska hörlurstillverkaren Zound industries förbereder en börsnotering och värderas till 2 miljarder kronor i gråhandeln, rapporterar Di Digital.

Sajten uppger även att Carnegie, som anlitats som rådgivare, letar efter en potentiell köpare.

Zounds vd Pernilla Ekman är fåordig i ett uttalande.

”Vi har inlett en process som kan leda till en börsnotering. Inga konkreta beslut är dock tagna och det är för tidigt att kommentera detta närmare”, säger Pernilla Ekman. 

Bolaget laddade för börsen redan för ett år sedan, med Carnegie som rådgivare. Under förra året rasade dock en intern ägarstrid inom Zound industries. Det hela slutade med att Konrad Bergström fick lämna bolaget han varit med och grundat.

I oktober klarnade framtiden när Zound landade ett väldigt viktigt avtal med Marshall, som ska ha förhandlats under flera år, och sträcker sig 15 år framåt. Osäkerhet kring kontraktet har målats ut som en anledning till att en börsintroduktion dröjt. I samband med dealen värderades Zound till 1,4 miljarder kronor men Di Digital uppger att aktien värderas högre i den privata aktiehandeln, ett värde upp mot 2 miljarder kronor.

Källor menar dock att hörlurstillverkaren vill ha en värdering på minst 3 miljarder kronor vid en affär. Storägaren och ordföranden Tommy Jacobson uppges vilja notera eller sälja bolaget så snart som möjligt, men ska hellre föredra en försäljning än en börsintroduktion.

Zound omsatte 1,4 miljarder kronor med en vinst på 60 miljoner kronor under 2017.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER