Nu ska Trygve rädda asylboenden från pyromanernas tändare

Trygve Migrationsverket asylboenden
Nu ska Trygve rädda asylboenden från pyromanernas tändare

Per Källgården, grundare och vd. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Grannsamverkanappen Trygve börjar nu erbjuda sin tjänst helt gratis till asylboenden. Målet är att skydda dem från fler ouppklarade bränder.

Enligt TT har 16 asylboenden drabbats av bränder bara sedan i maj i år. Nu vill den svenska startupen Trygve hjälpa till i kampen för att skydda boendena.

“Polisen har svårt att hitta vittnen till bränderna nu, vilket man ju kan förstå eftersom grannarna inte får reda på oftast förrän blåljusen kommer 20 minuter efter att det har hänt. Om asylboendena, och grannarna själva, använder vår tjänst kan de få reda på det samtidigt som väktarbolagen. Då kan de välja hur de vill reagera direkt”, säger bolagets vd och grundare Per Källgården och tillägger att de även hoppas att appen ska ha en förebyggande effekt.

Tjänsten fungerar så att man får en pushnotis i telefonen om ett larm går i närheten av där man befinner sig. Tanken är alltså att asylboenden ska koppla upp sitt brandlarm och sin position så att grannar kan varnas om det händer något.

Efter alla bränder senaste tiden har Inspektionen för Vård och Omsorg beslutat att stänga sitt register över hem för ensamkommande flyktningbarn för allmänheten. Man kan fråga sig om inte risken finns att Trygve kan komma att fungera som ett register över asylboenden där de som letar efter något att bränna ned kan ta del av hela listan.

“Så blir det inte. Vi kopplar upp boendena till våran tjänst utan att berätta det för någon utomstående. Vet man inte adressen kommer man inte att få reda på det förrän larmet går. VI skriver inte ens att det är ett asylboende utan det kan bara stå ‘brand i boende’”, säger Per Källgården.

Om det kommer att ha någon effekt återstår att se. Per Källgården hoppas i alla fall att det kan öka tryggheten om asylboendena ansluter till tjänsten.

“Det är det här som är vår affärsmodell, att göra bra saker för samhället”, säger han.

Rättelse: På grund av ett missförstånd mellan journalisten och intervjupersonen hävdade vi i en tidigare version av texten att asylboenden redan har anslutit till tjänsten. Vi beklagar misstaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER