Här är den okända förklaringen till Bitcoins starka värdeökning

MMM Bitcoin
Här är den okända förklaringen till Bitcoins starka värdeökning

Foto: Flickr/BTC Keychain och photophilde

Jonas de Lange

Reporter

Bara under onsdagen ökade priset på kryptovalutan bitcoin med 20 procent. Nu verkar den kraftiga ökningen kunna kopplas till ett ryskt finansiellt pyramidspel.

Bitcoin-priset har ökat kraftigt den senaste tiden och under onsdagen nådde kryptovalutan sin högsta nivå på över ett år. Nu rapportrerar Financial Times att ökningen beror på det ryska “sociala finansiella nätverket” MMM. Enligt tidningen finns det saker som tyder på att nätverket, som har väckt många kinesers uppmärksamhet, i själva verket är ett pyramidspel.

Bakom tjänsten ligger den ryska politikern Sergey Mavrodi, som tidigare har fällts för bedrägeri enligt Financial Times.

Bolaget påminner om ett pyramidspel på det sättet att den erbjuder bonusar för att rekrytera nya medlemmar och lovar stora intäkter för alla som tar del av systemet.

Bolaget påstår dock att tjänsten inte bryter mot några lagar eftersom den baseras på penningtransaktioner mellan privatpersoner. På sin sajt skriver Sergey Mavrodi att bolaget springer ut ur en önskan om att skaka om världens nuvarande finansiella system.

“Det här är en grupp vanliga människor som hjälper varandra helt osjälviskt, som en global fond för ömsesidigt bistånd. Målet är inte att tjäna pengar utan att krossa det ojämlika finanssystemet”, skriver han.

I Kina har tjänsten funnits i över ett men har nu väckt mångas intresse i samband med bitcoinens prisökningn de senaste veckorna. Nu har det dykt upp en rad kopior i olika länder som försöker göra samma sak.

2013 greps sex personer i Indien, varav tre var ryssar, för att ha medverkat i en liknande tjänst under namnet Mavrodi Mondial Moneybox India.

Läs fler artiklar
LÄS MER