Sök

Annonssamarbete med Nordic Innovation

Så kan företag använda startups – för att boosta konkurrenskraften

Niina Aagaard, COO på Nordic Innovation.

Tobias Lundgren

Hur kan stora företag hitta lösningar för att anpassa verksamheten till en cirkulär ekonomi?
Med hjälp av startups, menar företagen bakom det nordiska projektet LOOP Ventures.

Stora företag betyder stora mängder varor som skeppas kors och tvärs över planeten. Men det betyder också stora mängder avfall i form av till exempel plastemballage för att packa varorna, eller matvaror som inte konsumeras i tid och måste slängas.

Att förändra sättet som multinationella företag till exempel hanterar designen, produktionen, återvinningen och återanvändningen av varor skulle kunna göra stor skillnad för vår miljö i det långa loppet, men för många av företagen är det svårt att veta hur de kan närma sig problemen och åtgärda dem.

Målet: Cirkulär ekonomi för att öka konkurrenskraften

Där kommer det nordiska projektet LOOP Ventures in. Samarbetet mellan organisationerna Avanto Ventures, Sitra och Nordic Innovation har som mål att sätta samman multinationella företag med startups, för att de stora företagen ska kunna nyttja uppfinningsrikedomen som finns bland småföretagen i Norden.

Vill ditt företag ansluta sig till LOOP? Läs mer här!

Målet är en omställning till cirkulärekonomi för att nordiska företag ska kunna framtidssäkra och öka sin konkurrenskraft.

”Det kan vara svårt för stora företag att hitta alla lösningar själva. Där kan startups komma in och ha idéer som i samspel med de stora företagen kan bidra till lösningar”, säger Niina Aagaard, COO på Nordic Innovation.

”LOOP Ventures ska starta processen i företagen”

Nordic Innovation är en organisation vars mål är att göra den nordiska regionen ledande när det gäller hållbar tillväxt, ökat entreprenörskap, konkurrenskraft och innovation.

I projektet LOOP Ventures är de en av nycklarna för att hitta lösningen till att bygga ett ekosystem av företag i Norden, som tillsammans ska göra regionen till en global ledare inom cirkulär ekonomi.

”LOOP Ventures ska hjälpa till att starta processen i företagen. Hjälpa dem att ta fram konkreta projekt där man kan göra en ändring som kommer bidra till handelsmöjligheter och konkurrenskraft på ett hållbart sätt”, säger Aagaard.

”Nordiska företag har goda förutsättningar”

Grannlandet Finland har länge legat i framkant när det gäller den cirkulära ekonomin, men Marthe Haugland och hennes kollegor i Nordic Innovation hoppas nu att även svenska storföretag ska ansluta sig till LOOP Ventures och få ta del av den uppfinningsrikedom som frodas i de över 600 startupsen som är anslutna.

Cirkulär ekonomi gynnar både företagen och samhället. Läs mer här!

”Nordiska företag har mycket goda förutsättningar att implementera en cirkulär ekonomi. De önskar att göra något, för att bidra till en ändring för miljön på ett konkurrensmässigt vis, men det kan vara svårt att förstå en cirkulär ekonomi och att veta var man ska börja. LOOP Ventures är ett konkret sätt för att få praktisk hjälp med omställningen.”

Finska mejerijätten har börjat samarbeta med startups

Ett av företagen som redan anslutit sig till LOOP Ventures är finska Valio, som hoppas att projektet ska hjälpa till att lösa några av deras framtida utmaningar.

”Vi har identifierat några saker inom den cirkulära ekonomin där vi behöver extern kompetens för att kunna göra en förändring snabbt. Det kan handla om sidoverksamheter inom mjölkproduktionen – till exempel vid gödselframställning, fiberbaserade förpackningar och nya råvaror till plantbaserade produkter”, säger Anu Kaukovirta-Norja, chef för Valios forsknings- och teknikavdelning.

Det finns möjlighet att samarbeta med andra stora företag inom LOOP.

Enligt henne har Valio redan haft flera intressanta kontakter med startups via LOOP Ventures.

”Att få kontakt med startups, både internationella och inhemska, är ett enkelt sätt att inleda ett samarbete för att få till en cirkulär ekonomi. Det är ett extremt viktigt område som utvecklas snabbt och genom LOOP Ventures får vi en bra insikt i utvecklingen. Dessutom finns det möjligheter att inleda samarbeten med andra större företag som också är partners med LOOP”, säger hon.

”Tanken är att processen ska gå snabbt”

Och nu vill man ge svenska storföretag samma chans som Valio har fått. En möjlighet att anpassa sig till en cirkulär ekonomi på ett flexibelt sätt.

”Avanto Ventures kommer bidra till att lyfta det här till alla nordiska företag och underlätta processen för parterna. Ju fler företag som ansluter sig desto större genomslag får LOOP”, säger Niina Aagaard.

”Och när ett storföretag får kontakt med en av LOOP:s startups är tanken att arbetsprocessen ska gå ganska snabbt. Startups har ett särskilt sätt att jobba på. Stora företag har vanligtvis mer specifika arbetsmetoder som tar längre tid.”

Vill ditt företag eller din startup vara en del av LOOP? Besök vår sajt och läs mer, eller ta kontakt via formulären!

 

Läs mer