Kristersson efter Sjöstedts besked: "En absurd regeringsbildning"

regeringsbildning

Ulf Kristersson. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Efter att Jonas Sjöstedt meddelat att V släpper fram Stefan Löfven som statsminister upprörs M-ledaren Ulf Kristersson.

På onsdagsförmiddagen kom beskedet. Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister och därmed kommer han att bli ny statsminister vid en omröstning i riksdagen.

Beskedet fick M-ledaren Ulf Kristersson att gå i taket.

"Det är ett oerhört besked. Centern och Liberalerna är lurade in i en överenskommelse. Det här är en absurd regeringsbildning", säger Kristersson på en pressträff på förmiddagen.

Han bekräftade också att Moderaterna kommer att fälla regeringen om de får en möjlighet.

"Vi kommer självklart inte att rädda kvar en regering vid makten som aldrig borde ha tillträtt", sade han och tillade att Moderaterna aldrig kommer att tveka om regeringen hotar att avsättas.

Ulf Kristersson kallade Stefan Löfvens troliga nya regering för "absurd", byggd på kohandel och politik som Socialdemokraterna tvingats att föra, och som dessutom ger inflytande till Vänsterpartiet.

Ulf Kristersson sade också att sakpolitiskt hade Centern och Liberalerna kunnat få igenom mer av sin politik i en borgerlig regering.

"Centern och Liberalerna har spräckt Alliansen på nationell nivå", sade han och tillade att lokalt och regionalt fortsätter pågående allianssamarbeten.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor gav också beskedet att hon är beredd att fälla en ny Löfvenledd regering, även tillsammans med Vänsterpartiet.

"Jag är beredd att avsätta regeringen, även om det i så fall kommer att ske på ett oortodoxt sätt", sade hon.

Läs mer