Sverige kan få en ny regering – Sjöstedt släpper fram Löfven

Sverige kan få en ny regering – Sjöstedt släpper fram Löfven

Jonas Sjöstedt, V och Stefan Löfven, S. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Vänsterpartiets beslut: Släpper fram Stefan Löfven som statsminister.

Det har gått fyra månader sedan valresultatet blev klart och på fredag kan Sverige komma att få en ny regering.

Då röstar riksdagen med allra största sannolikhet fram Stefan Löfven till ny statsminister. Efter samtal med talmannen gav Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt besked om att de släpper fram Stefan Löfven. Därmed var den sista pusselbiten på plats i en av de mest komplicerade regeringsbildningarna i modern svensk historia.

Men vänsterledaren höjde samtidigt ett varningens finger mot den kommande regeringen. Flera förslag i uppgörelsen, bland annat marknadshyror, mellan S, MP, L och C irriterar Vänsterpartiet och Sjöstedt hotar med att man lägger fram ett misstroendevotum i riksdagen mot regeringen om de förslagen kommer på bordet. 

"Lägger regeringen fram förslag om marknadshyror i nyproduktion är vi beredda på att fälla regeringen", säger Sjöstedt på presskonferensen på onsdagsförmiddagen.

"Det blir en mandatperiod där han (Stefan Löfven, reds anm) måste respektera våra röda linjer", säger Jonas Sjöstedt, som konstaterar att Vänsterpartiet kommer att bli vågmästare i riksdagen. 

Jonas Sjöstedt sade att han utgår från att de andra partierna utanför budgetsamarbetet (M, KD och SD) också kommer att vara beredda att fälla regeringen varje dag. Hans bedömning är dock att förslagen som Vänsterpartiet inte accepterar aldrig kommer att läggas fram.

"Jag tror att själva klargörandet kommer att göra att dessa förslag inte läggs fram", sade han.

Han sade att en del i beslutet att släppa fram Stefan Löfven är att alternativet i praktiken skulle vara en Moderatledd regering där Sverigedemokraterna får inflytande, med förslag som går ännu längre högerut.

Han påpekade att Vänsterpartiet inte är en del av regeringen, utan en "vänsteropposition", som kommer att rösta emot alla förslag de inte delar.

På fredag röstar riksdagen om Stefan Löfven som statsminister.

Missa inte: 10 punkter från "mittenuppgörelsen" som ska få entreprenörer att jubla

Läs fler artiklar
LÄS MER