Björklund (L): "Inte aktuellt med omförhandling"

Breakit - Björklund (L): "Inte aktuellt med omförhandling"

Jan Björklund, partiledare för Liberalerna. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Direkt / Breakit

Liberalerna om Vänsterpartiets besked.

Den överenskommelse som gjorts ligger fast och det är inte aktuellt att omförhandla den. Det sade Liberalernas ledare Jan Björklund vid en pressträff på måndagen.

Han konstaterade att Liberalerna har gjort förflyttningar för att få fram en regering:

"Den överenskommelse som tagits fram med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet är bra av tre skäl: den innebär mycket liberal politik, den minimerar ytterkantpartiernas inflytande och det är den mest stabila parlamentariska lösningen. Därför kommer Liberalerna att rösta gult i en statsministeromröstning om Stefan Löfven".

Han sade vidare att han förstår att Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill omförhandla, men Liberalernas egen uppfattning är att överenskommelsen ligger fast.

Jan Björklund säger att han inte tycker det råder någon oklarhet i skrivningen om Vänsterpartiet. Andra partier kommer att tappa politiskt inflytande, det ligger i överenskommelsen och i budgetsamarbetet.

"I de frågor som inte berörs av överenskommelsen finns inga förbud att tala med andra partier, men finns ingen poäng att tala med andra som Vänsterpartiet för de får ingen majoritet. Det viktiga är följden av överenskommelsen, att Centern och Liberalerna tar över Vänsterpartiets roll gentemot regeringen".

Om det inte blir omröstning om Löfven på onsdag säger han att Liberalerna får återkomma om vad de gör.

"Vi har två färdigförhandlade överenskommelser på bordet, om det ena faller har vi ett nytt läge. Skulle det falla har L-partistyrelsen mandat att verka för det som är bäst för Sverige, men vad det innebär får de återkomma till", sade han.

Läs fler artiklar
LÄS MER