Läkemedelsverket ska granska succéappen Natural Cycles

Natural Cycles
Läkemedelsverket ska granska succéappen Natural Cycles

HANNA WICKHOLM OCH SANNA JOHANSSON, STUDENTER SOM TOG SIG EN TITT PÅ P-APPEN NATURAL CYCLES. FOTO: NORA LOREK / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Myndigheten ska undersöka om tjänsten ska klassificeras som en medicinsk produkt eller inte. Enligt källor till Dagens Nyheter kan det i värsta fall leda till appen får marknadsförbud. Det förnekas dock bestämt av bolagets vd.

Intresset för fertilitetsappar, som hjälper kvinnor att mäta sina menscykler, har ökat kraftigt den senaste tiden både bland investerare och användare. Appen Natural Cycles, där bland andra bloggstjärnan Isabella ”Blondinbella” Löwengrip finns med på ägarlistan, tog exempelvis in 12 miljoner kronor i riskkapital tidigare i år.

Nu har appen, som är framtagen av partikelforskarna Elina Berglund och Raoul Scherwitzl, dragit till sig Läkemedelsverkets uppmärksamhet.

Enligt Dagens Nyheter har myndigheten, som sedan tidigare har meddelat att den ska granska hälsoappar till för att undersöka om de bör klassas som medicinska produkter, beslutat sig för göra Natural Cycles till ett tillsynsärende. Enligt tidningens källor skulle det i praktiken kunna leda till att appen får marknadsförbud.

Raoul Scherwitzl, vd på Natural cycles, bekräftar för DN att appen är under tillsyn. Han tonar dock ned risken för ett förbud.

”Vi har en bra kommunikation med Läkemedelsverket och de utreder nu om vår app är en medicinsk produkt eller inte”, säger Raoul Scherwitzl till DN.

Uppdatering: Under onsdagskvällen får Breakit kontakt med Raoul Scherwitzl. Han skriver följande i ett sms till oss:

“Det handlar inte om marknadsförbud. Vi är ISO-certifierade som en tillverkare av medicinsk teknik, vilket innebär att vi uppfyller lagkraven. Om de (Läkemedelsverket) säger ja, så är vi en medicinsk produkt och vi är redo. Om de säger nej, så är vi ingen medicinteknisk produkt, men vi fortsätter då att vara ISO-certifierade och kan fortsätta koncenterera oss på att erbjuda en bra fertilitetsapp”, skriver han.

Enligt Natural Cycles vd finns det alltså inget scenario där appen får marknadsförbud.

En tänkbar tolkning är följande: I praktiken handlar Läkemedelsverkets granskning om huruvida Natural Cycles får tillåtelse att vidareutveckla tjänsten och lägga till fler (medicinska) funktioner i appen eller om den bara har tillstånd att fortsätta som fertilitetsmätare.

Läkemedelsverket har avböjt att kommentera med motiveringen att myndigheten inte uttalar sig om pågående tillsynsärenden.

Läs fler artiklar
LÄS MER