Löfven: Vi kan visst samarbeta med V

Breakit - Löfven: Vi kan visst samarbeta med V

Direkt / Breakit

I frågor som inte täcks av överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna kan Socialdemokraterna fortsatt samarbeta med Vänsterpartiet.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på måndagen efter att ha träffat talmannen.

"Vi kan samarbeta också framöver", sade han och påpekade att Vänsterpartiet också fortsatt kommer att delta i parlamentariska utredningar.

Löfven sade att det kan handla om samarbete i breda frågor där man vill ha samsyn, som försvaret, liksom i frågor som inte täcks av överenskommelsen.

Han påpekade att överenskommelsen innehåller mer pengar till vården och skolan, en familjevecka och fler hyresrätter, liksom satsningar på miljö- och klimatpolitik.

Han sade att det finns en skrivning i överenskommelsen om att Vänsterpartiet inte ska få något inflytande, vilket han ser som ett konstaterande med tanke på hur mandatfördelningen ser ut.

"Vi socialdemokrater kommer aldrig att jämställa Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna", sade Stefan Löfven.

Han sade att Vänsterpartiet får ge besked om de kommer att släppa fram honom som statsminister eller inte.

Löfven sade att Socialdemokraterna gjort eftergifter i fyrpartiöverenskommelsen, men att de också fått igenom att hyrorna inte släpps fria i det befintliga beståndet och att man ska slå vakt om partsmodellen på arbetsmarknaden och en bättre balans i anställningsskydd mellan olika anställningsformer.

"Ingen har vunnit allt, men alla har vunnit någonting", sade Stefan Löfven.

Läs fler artiklar
LÄS MER