Sök

Startup-grundaren hoppas på mittenuppgörelsen: "Kan dubbla marknadens storlek"

WashawayRUT-tjänster

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, och Linn Markryd, medgrundare av startupen Washaway. Foto: Claudio Bresciani/TT samt pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Annie Lööf kritiseras hårt för sitt "svek" mot Alliansen.
Men startup-grundaren Linn Markryd jublar åt RUT-reformerna i mittenuppgörelsen.
"Sverige ligger långt efter andra ekonomier när det kommer till hushållsnära tjänster", säger hon.

Annie Lööf kallas "Sveriges mest utskällda partiledare" efter uppgörelsen som kan släppa fram Stefan Löfven som statsminister. I sociala medier är tonläget mycket högt just nu.

Bortom de ideologiska och principiella diskussionerna finns 73 sakpolitiska punkter i den så kallade "mittenuppgörelsen". En av dem handlar om avdraget för hushållsnära tjänster, det så kallade RUT-avdraget som infördes av regeringen Reinfeldt 2007.

Enligt uppgörelsen ska det både utökas och breddas till fler typer av tjänster. Det gäller tvätt, flytt-, hämt- och trygghetstjänster. En stor del av förslagen ser ut att komma från det gemensamma reformpaket för "fler enkla jobb" som Alliansen presenterade 2017

Linn Markryd, vd och medgrundare på startupen Washaway, hoppas innerligt på att mittenuppgörelsens förslag blir verklighet.

"Vi ser redan nu ett starkt intresse för vår tjänst, men tror att detta skulle kunna åtminstone dubblera marknadens storlek på sikt", säger hon till Breakit.

Washaway är enkelt uttryckt en app där det går att beställa hämtning av smutsig tvätt, och få tillbaka den ren. 

"Tvättmarknaden är ett sällsynt exempel på en stor konsumentmarknad som helt saknar tillstymmelse av digitalisering. Med utvidgat RUT kan det bli väldigt spännande framöver", säger Linn Markryd.

Som många andra bolag i den nya tjänsteekonomin vill bolaget skjuta in sig på en syssla som folk traditionellt sett har gjort själva. Bortom den rent ekonomiska effekten av en skattesubvention tror Linn Markryd att RUT-avdraget har psykologiska effekter.

"Sverige ligger långt efter andra ekonomier när det kommer till hushållsnära tjänster och där ser vi att RUT driver på en normalisering, att faktiskt inte skämmas för att behöva eller vilja ha hjälp med hushållssysslor. Se bara på städmarknaden som nära dubblats i storlek sedan RUT-avdraget infördes", säger hon.

I början av 2000-talet när avdraget började diskuteras flitigt var frågan mycket laddad, då delar av socialdemokratin kallade det för ett "pigavdrag". I dag brukar kritiker peka på att avdraget hittills används mest av hushåll med höga inkomster, något som även gäller exempelvis det mindre politisk laddade ränteavdraget.

Värt att notera är att mittenuppgörelsen innebär att eventuella lagändringar kring RUT ska föregås av utredningar som tillsätts 2019. Kritiker pekar på att detta är ett sätt för Stefan Löfven att stuva undan frågor, och att de föreslagna reformerna kanske inte hinner genomföras under denna mandatperiod.

Här listar Breakit de tio punkter från mittenuppgörelsen som direkt påverkar företagare och entreprenörer. 

Av näringslivet har mittenuppgörelsen fått både ris och ros

Läs mer