Sök

Sverige tog precis ett rejält kliv mot ett mobilförbud i skolorna

mobilförbud

Mobiler i klassrummet är en het fråga. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Punkt 53 i mittenöverenskommelsen: "Mobilförbud införs i klassrum".

"Mobiler är fantastiska, men de hör inte hemma i klassrummet".

Så skrev Liberalernas partiledare Jan Björklund på DN Debatt före valrörelsen 2018. Han ville få till en lag om lag mobilfria klassrum i grundskola och på gymnasiet.

Mobilförbud är en het fråga, både bland barn, föräldrar och politiker. Vissa menar att det borde vara självklart med ett förbud, eftersom mobilerna stör i klassrummen. Andra tycker att det är bakåtsträvande och teknikfientligt.

Vi "vanliga" mobilpundare vet hur svårt det är att strunta i notiser som trillar in, till exempel under ett möte.

Under fredagen tog Sverige ett rejält kliv närmare ett mobilförbud på riktigt i skolan. I den "mittenuppgörelse" som presenterades av S, MP, C och L, finns nämligen Liberalernas krav med.

Det kommer i ett längre stycke som handlar om hur våra barn ska få studiero i skolan. 

"Mobilförbud införs i klassrum, med rätt för rektor/lärare att bestämma att mobiler kan/ska användas vid olika tillfällen med bestämda syften", står det i dokumentet.

Mobilförbudet blir således en av de punkter som ligger till grund för vad som sannolikt blir Sveriges nästa regering.

Värt att notera är dock att det inte handlar om ett nationellt förbud mot mobiler i alla klassrum, utan att rektorer och lärare kan bestämma att deras klassrum ska vara mobilfria.

Det är också värt att komma ihåg att partierna bakom mittenöverenskommelsen inte får egen majoritet i riksdagen. Men för att deras förslag ska falla krävs det att Vänsterpartiet röstar emot, tillsammans med M, KD och SD.

Den första prövningen handlar dock om huruvida Liberalernas partiråd på söndag ställer sig bakom uppgörelsen, eller om partiet är för splittrat. Det sakpolitiska dokument som ligger till grund för att Stefan Löfven ska släppas fram som statsminister innehåller en hel del politik riktad mot Sveriges företagare. Läs vår genomgång av det här. 

Läs mer