Centerpartiet släpper fram Stefan Löfven – flaggar för nya reformer

Politik
Centerpartiet släpper fram Stefan Löfven – flaggar för nya reformer

Annie Lööf. Foto: TT

Direkt / Breakit

Annie Lööf presenterar en rad förändringar.

"Centerpartiet tar ansvar för att Sverige ska få en fungerande regering. Detta är inte en lösning vi helst hade velat se men det är den bästa i en besvärlig situation." 

Det sade Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, vid en pressträff på fredagen. Det andra grundfundamentet är att ytterlighetspartierna hålls borta från inflytande.

"För att en alliansregering ska kunna regera krävs det SD:s aktiva gröna ja-knapp och den knappen är inte gratis", sade hon.

Det tredje grundfundamentet är att "vi har drivit fram en liberal politik".

"Allt det här sammantaget gör att vi rekommenderar att partiet ska fatta ett beslut för att släppa fram Stefan Löfven i statsministeromröstningen nästa vecka", sade hon.

Hon konstaterade att förhandlingarna föll före jul eftersom S och MP inte ville genomföra den liberala politik som Centern ville se.

Nu har partiet fått igenom "rejält med liberal borgerlig centerpolitik", sade Lööf.

I samband med presskonferensen presenterade hon förslag på ett antal reformer hon menar ska leda till en mer liberaliserad arbetsmarknad. 

I utkastet till sakpolitisk överenskommelse framgår bland annat bättre villkor för företagande och entreprenörer. 

"Vi har fått igenom att personaloptioner för startups ska bli mer gynnsamma”, sa Annie Lööf. 

Hon tog även upp frågan om problemen med kompetensutvisningar och att de måste lösas, liksom att ett särskilt visum för högkvalificerade som vill söka jobb eller starta företag ska införas. 

Bland Centerpartiets förslag som finns med i utkastet och som Annie Lööf lyfte fram var att företagen ska få gynnsammare villkor, bland annat att arbetsgivaravgifter ska sänkas och beskattningen för personaloptioner reformeras. Det innefattar även förenkling av 3:12-reglerna , att rut-avdraget ska breddas och utökas, samt en "kraftfull" grön skatteväxling.

"Beskattningen av företag, i synnerhet växande små och medelstora företag, blir mer gynnsam. Arbetsgivaravgifter sänks. Förbättrade regler för personaloptioner och borttagen extraskatt på generationsskiften genomförs".

Annie Lööf sade också att regeringen inte kommer att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden - "Reepalu-utredningen begravs för gott". 

Enligt Annie Lööf finns det en överväldigande majoritet av partistyrelse och riksdagsgrupp som står bakom uppgörelsen.

"Sammantaget är jag nöjd med det som vi kunnat presentera i dag", sade Centerledaren. 

Ulf Kristersson (M) kallar beskedet för ett svek mot Alliansens väljare. 

”Dagens besked är dåligt för Sverige”, säger Ulf Kristersson. 

Han vill inte spekulera mer om framtiden och konstaterar att de kommande dagarna får utvisa var det landar. 

LÄS MER:  Stora förändringar i arbetsrätten – enligt utkast från S, MP, C och L

Läs fler artiklar
LÄS MER