Tencent investerar i Fatshark – äger aktier för en halv miljard

Fatshark spel Tv-spel
Tencent investerar i Fatshark – äger aktier för en halv miljard

Tobias Blixt

Reporter

Värderas till 1,5 miljarder kronor.

Fatshark har gjort sig ett namn inom spelvärlden som utvecklare bakom de populära Warhammer Vermintide-spelen. Nu har de tagit in den kinesiska jätten Tencent som ny storägare i bolaget, rapporterar Di Digital.

Totalt äger Tencent aktier för 500 miljoner kronor och kontrollerar därmed 36 procent av kapitalet och rösterna i Fatshark. I samband med affären ökar dessutom spelstudions värde till cirka 1,5 miljarder kronor.

"Det är superhäftigt, men för oss är det viktigt att fokusera på vårt uppdrag. Vi har alltid fokuserat på kvalitet och att göra så bra spel som möjligt", säger Fatsharks vd Martin Wahlund.

Exakt vad Tencent betalat för aktierna framgår inte. Enligt Di Digital köper de främst befintliga aktier och inte nyemitterade preferensaktier.

”Vi fortsätter att vara oberoende eftersom de enbart blir minoritetsägare. Det var väldigt viktigt för oss. Tencent vill att vi ska fortsätta på den inslagna banan, så vi kommer inte att göra några större förändringar i verksamheten”, säger Martin Wahlund till Di Digital.

Tencent har i samband med affären köpt ut Altocumulus från bolaget och totalt tillförs knappa 100 miljoner kronor i samband med en nyemission. Samtidigt minskar övriga ägare sina andelar i Fatshark.

Tencent har tidigare investerat i flera spelbolag. De äger bland annat 40 procent av Fortnite-skaparna Epic Games och 2016 köpte de upp den finska spelstudion Supercell.

Den kinesiska spelmarknaden har varit skakig den senaste tiden. Nyligen godkände kinesiska regulatorer nya spel på den kinesiska marknaden för första gången sedan mars 2018

Men den kinesiska marknaden är inte Fatsharks fokus med den här affären.

"Vermintide 2 gått väldigt bra och har sålt bra i kina. Men det är via Steam. Vi kör vidare som det är, sen vill vi så klart nå andra stora marknader och bredda oss. Det finns spelare överallt."

"Men det finns ingen tanke att vi måste in i Kina och därför behöver vi hitta en partner. Sen finns det såklart fördelar med att ha en partner som Tencent."

Fatshark omsatte 85 miljoner kronor under 2017 med ett resultat på 138.000 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER