Activision Blizzard: ”Vi har länge beundrat Sebastian och Riccardo"

Candy Crush Saga
Activision Blizzard: ”Vi har länge beundrat Sebastian och Riccardo"

Riccardo Zacconi, vd på King. Foto: TT/AP Photo/Richard Drew

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Nu berättar vd:arna för King och Activision Blizzard om nattens storaffär.

Tidigt imorse stod det klart att USA:s största datorspelsbolag Activision Blizzard, som ligger bakom succéer som World of Warcraft och Call of Duty, är på väg att köpa den svenska Candy Crush-skaparen King.

Båda företagens styrelser har godkänt affären, som innebär att Kings aktieägare får 18 dollar per aktie. Totalt rör det sig om 5,9 miljarder dollar, vilket sett till dagens valutakurs motsvarar 50 miljarder kronor.

”Vi har länge beundrat Kings ledningsgrupp med Riccardo, Stephan och Sebastian och de senaste åren ha vi insett hur speciellt deras bolag är”, säger Robert A. Kotick, vd för Activision Blizzard i en telefonkonferens på tisdagen.

”Vi kommer ha ett av de största underhållningsnätverken i världen”, säger han.

Enligt Activision Blizzard kommer den nuvarande ledningen, med bland annat Sebastian Knutsson och Riccardo Zacconi, att arbeta kvar på King under ”långtgående kontrakt.”

Enligt Riccardo Zacconi, vd och medgrundare av King, kommer de bägge bolagen att komplettera varandra.

”Affären är logisk. Vi kommer att bli starkare när vi sätter ihop två värdsklass-team. Vi ser fram emot att jobba med Activision Blizzard och jag är väldigt glad", säger han och fortsätter:

”Vi kommer att komplettera varandra och kommer ha möjlighet att marknadsföra våra spel på varandras plattformar. Activision Blizzard har lång historia av att bygga och växa ikoniska och framgångsrika spelserier. Vi kommer att gynnas av det".

Riccardo Zacconi menar också att affären är bra för aktieägarna. Kursen vid försäljningen är dock lägre än de 22:50 dollar som var Kings introduktionskurs vid börsnoteringen.

De som investerade vid noteringen har med andra ord gjort en dålig affär.

King grundades 2003 i Stockholm av Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Lars Markgren, Patrik Strymne samt italienaren Riccardo Zacconi. De träffades på internetbolaget Spray och startade tillsammans Midasplayer - det spelbolag som idag är King.

Förutom Candy Crush Saga har King utvecklat ytterligare 200 speltitlar, bland annat Farm Heroes och Pet Rescue Saga. Inget av dessa spel är däremot i närheten lika framgångsrika som Candy Crush.

Läs fler artiklar
LÄS MER