Almi Invest miljoninvesterar i Invisense

Invisense
Almi Invest miljoninvesterar i Invisense

Foto: Istockphoto.com.

Sara Lindmark

Reporter

Statliga riskkapitalbolaget Almi Invest går in med 2 miljoner kronor i Invisense, som har utvecklat en supertunn sensor för fuktmätning bakom ytskikt.

Totalt tar Invisense in 4 miljoner kronor, och pengarna ska användas för att skala upp försäljningen och vidareutveckla de egna produkterna.

”Vi är på väg ut i hela Skandinavien samtidigt som vi vidareutvecklar produkten. Att få Almi Invest som ägare i bolaget kommer att bidra med stabilitet och trovärdighet under vår fortsatta expansion”, Björn Garplind, vd på Invisense i ett pressmeddelande. 

Enligt bolaget finns det idag inget sätt att mäta fukthalt inuti väggar och golv, vid till exempel besiktningar av nybyggnader, utan att skada de material som monterats ovanpå. Detta gör att fuktskador upptäcks först när de hunnit bli mer omfattande, med dyra reparationer som följd.

Invisense har utvecklat en 0,1 millimeter tjock sensor som placeras innanför tätskiktet i exempelvis badrumsväggar och golv vid nybyggnad eller renovering och som kan ange fukthalten i absoluta termer.

Tekniken bygger på många års forskning och utveckling och är patentansökt.

"Fuktskador i bostäder och lokaler kostar över 10 miljarder kronor varje år och Invisense teknologi har potential att bli en ny global standard för att tidigt upptäcka fuktskador och ge stora besparingar för både bygg- och fastighetsbolag, säger Pär Carlshamre, investeringsansvarig på Almi Invest.

Läs fler artiklar
LÄS MER