Zuckerberg tvingar Facebooks anställda att använda Android

Facebook Android Utvecklingsländer
Zuckerberg tvingar Facebooks anställda att använda Android

Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Målet är att få medarbetarna i USA att förstå hur folk i utvecklingsländer har det.

Facebook har storartade planer på att växa i Afrika, Asien och Sydamerika. Det tydligaste beviset på det kom 2014 när sociala medier-jätten köpte meddelandeappen Whatsapp, som har en urstark position i många tillväxtländer, för 22 miljarder dollar.

Annonsmarknaden väntas växa kraftigt i just de delarna av världen de närmaste åren. Marknadsföringens andel av BNP brukar öka i takt med levnadsstandarden i ett land. I mer raka ordalag: Det krävs ingen reklam för att få hungrande människor att köpa mat - men den som redan har det mesta behöver en del övertalning. Mer reklam gynnar Facebook, som tjänar pengar på annonser.

Därför försöker bolaget nu få sina utvecklare i Silicon Valley att förstå utvecklingsländer bättre. I förra veckan rapporterade vi om "2G-tisdagar", ett experiement där Facebooks anställda tvingas surfa med väldigt låg hastighet.

Nu rapporterar tidningen tidningen Wired att Facebook har tagit det hela ett steg till. Techjätten pressar nu anställda att gå över från Apples operativsystem Ios till Googles Android. Det sistnämnda är överlägsen marknadsledare i utvecklingsländer, medan Ios är populärt bland många i västvärlden.

"Vi försöker bygga en förståelse i bolaget för att allt fler av de människor som använder våra tjänster inte alls är som oss", sa Facebooks produktchef Chris Cox när han träffade journalister från bland annat Wired.

Läs mer

Efter Spotifys personalreform - Mark Zuckerberg tar pappaledigt

Acast till börsen – efter heta rykten om affär med Facebook

Visste du att Facebook-appen kan vara mobilens största batteritjuv?

Läs fler artiklar
LÄS MER