Sök

Google raderade Breakits avslöjande: "Det är helt absurt"

KickstarterGoogleCrowdfunding

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Google tog bort en av Breakits granskande artiklar från sin sökmotor och hänvisade till amerikansk upphovsrättslagstiftning.
"Google vill bara slippa ta ansvar", säger Olle Aronsson, ansvarig utgivare på Breakit.

Breakit har de senaste veckorna avslöjat en rad misstänkta bluffar på flera stora crowdfunding-sajter. För att uppmärksamma även engelskspråkiga läsare har vi översatt flera av artiklarna – sen valde techjätten Google att radera en av dessa texter från sin sökmotor. Något som meddelades till Breakit dagen efter julafton. 

Orsaken?

En person hade klagat på att Breakit illustrerat artikeln med en bild på den utpekade produkten samt omnämnt produktens namn i artikeln. Google själva hänvisade till amerikansk upphovsrättslagstiftning för att motivera sitt beslut.

Tilläggas bör att materialet enligt Google inte behöver bryta mot upphovsrätten för att det ska raderas.

“Vi håller på att ta bort material som påstås göra intrång i andras upphovsrätt från Google Sök. Om vi inte skulle göra det skulle vi kunna drabbas av skadeståndsanspråk på grund av intrång i upphovsrätt, oavsett anspråkets riktighet”, skriver sökjätten.

Beslutet fick Breakits medgrundare och ansvarige utgivare Olle Aronsson att ifrågasätta Googles arbetsmetoder.

“Precis som vanligt med Google vill de använda automatiska lösningar även där det är helt uppenbart att den automatiska lösningen inte fungerar. Beslutet är ytterligare ett belägg för att Google överhuvudtaget inte är intresserat av att värna vare sig upphovsrätt eller pressfrihet", säger han och tillägger:

"De vill bara slippa ta ansvar för det innehåll som finns på deras plattformar eftersom det är billigare och bekvämare för dem som företag”.

Den här typen av förfrågan skulle kunna innebära att det blir enklare för bedragare att gömma artiklar som de inte vill ska nå allmänheten.

“Det blir ju helt absurt om folk som blir granskade av oss ska kunna få sökträffar borttagna enbart baserat på att de påstår sig ha en viss upphovsrätt och att de påstår att vi inte får publicera en viss bild eller text. Det skulle ju kunna missbrukas i stor skala av folk som inte gillar fria medier”

Breakit har ändå publicerat bilden från Like Bike som låg på Kickstarter, går inte det i strid mot upphovsrätten?

“Vår bedömning är att pressfriheten här trumfar upphovsrätten, då det är högst journalistiskt relevant att publicera bilderna. Enligt gällande lag och praxis finns det utrymme för medier att publicera bilder, även utan upphovsmannens lov, om det är i allmänhetens intresse”

Olle Aronsson skickade ett klagomål till Google för att försöka få artikeln återpublicerad. Svaret från sökjätten gav honom då inga större förhoppningar om att få texten listad bland sökresultaten igen.

“Vi har tagit emot din juridiska begäran. Vi får flera klagomål av den den här typen varje dag, ditt meddelande är i vår kö och vi kommer att ta tag i det så snart som vår arbetsbelastning tillåter”, står det i mejlet från Google.

“Notera att vi bara kommer att kunna ge dig ett svar om vi bestämmer att din förfrågan kan vara ett giltigt och handlingsbart rättsligt klagomål.”

Breakit kontaktade Google Sverige i samband med händelsen och PR-chefen Andrea Lewis Åkerman har via mejl lämnat följande uttalande.

"Vi gör stora investering i teknologi, verktyg och resurser för att förhindra upphovsrättsintrång på våra plattformar. Emellertid händer det dock att personer gör falska anmälningar om upphovsrättsintrång för att få innehåll på nätet att tas ned. Vi arbetar hårt för att upptäcka och avvisa falska begäranden, och enbart under 2017 avvisade vi, eller återinförde, sökresultat för mer än 54 miljoner webbsidor."

Breakit har inte mottagit några förfrågningar om att avpublicera bilderna i artikeln. 

Google valde till slut att publicera artikeln på sökmotorn igen, efter klagomål på beslutet från Breakit.

Läs mer