Sök

Svensska Precisely landar storkund – i Peru(!)

SpringfieldPreciselyLegaltech

Nils-Erik Jansson, grundare och vd på Precisely. Bildmontage av Breakit. Foto: Jonas de Lange samt Istockphoto

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Göteborgsbolaget Precisely bygger en tjänst som ska digitalisera all avtalshantering. Nu berättar bolaget att man plockat in 3,2 miljoner kronor i smyg.

Snabba vändningar hör startup-världen till och på ett helt år kan i princip vad som helst hända. Det göteborgsbaserade legaltech-bolaget Precisely verkar ha gått från klarhet till klarhet sedan Breakit intervjuade bolagets vd i december förra året.

På den tiden har bolaget dubblat omsättningen, landat miljonavtal med flera internationella storkunder, och tagit in 3,2 miljoner kronor i finansiering.

Tjänsten man säljer kan kort beskrivas som en slags automatisering av avtal för företag.

Finansieringen från det senaste året kommer dels från Springfield – en fond som numera är stängd för nya portföljbolag – och dels från två tidigare storbolagstoppar: Louis Hedberg, tidigare regional säljchef på både Ericsson och Nokia, och Jorma Vartia, tidigare chefsjurist på Nokia.

“Louis (Hedberg) har viktig erfarenhet för oss inom försäljning av enterprise software (mjukvara för storföretag, reds. anm.) och Jorma (Vartia) med sin gedigna bakgrund som bolagsjurist är både rådgivare och återförsäljare av våra tjänster. Vi hade inte släppt in någon annan på den här värderingen”, säger Nils-Erik Jansson.

Den senaste värderingen på Precisely låg på 30 miljoner kronor.

Under 2018 har omsättningen alltså dubblats till 4 miljoner kronor och bolaget har även börjat gå med vinst sedan några månader tillbaka. Nästa år räknar man med att åtminstone dubbla försäljningen igen. Det beror bland annat på flera stora internationella kundavtal.

Den kanske mest oväntade inbrytningen har skett på den peruanska marknaden, där man säkrat ett avtal med en av landets största advokatbyråer.

“Våra konkurrenter i London och Berlin är väldigt fokuserade på Europa och USA men det är inte som att man inte behöver digitalisera kontrakt i Latinamerika. Det är bara att den marknaden inte servas på riktigt samma sätt”, säger Nils-Erik Jansson.

Nästa år laddar bolaget för en ny kapitalanskaffning på ungefär 25 miljoner kronor. Det är ett svårt mellanskede där många affärsänglar inte har tillräckligt med kapital och det fortfarande inte är tillräckligt stora summor för att intressera de stora riskkapitalbolagen. Men Nils-Erik Jansson har en plan.

“Vi tittar en del mot Finland faktiskt. Där finns en del investerare som tidigare har gjort den typen av resa vi står inför. Vi är inte finska själva men har fått någon slags koppling dit ändå med flera stora kunder och starka finska rådgivare. Det känns nästan som att jag är mer i Helsingfors än i Stockholm”, säger han.

Läs mer