USA åtalar Kinesiska hackare – ska ha stulit företagshemligheter

Kina USA Hackarattack
USA åtalar Kinesiska hackare – ska ha stulit företagshemligheter

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Reporter

Det amerikanska justitiedepartementet väljer att åtala två kinesiska medborgare för att ha stulit information från amerikanska företag.

Det rapporterar Bloomberg.

Personerna anklagas i en stämningsansökan, som offentliggjordes under torsdagen, för att ha infiltrerat 45 amerikanska företag och myndigheter, liksom företag i flera andra länder.

De ska enligt anklagelserna ha koppling till en hackergrupp ansluten till den kinesiska underrättelsetjänsten. En grupp som ska ha stulit information från flera företag inom bland annat bank och finans, telekom, bilindustrin.

“Det är irriterande att amerikanska företag och myndigheter spenderade år av forskning och otaliga dollar för att utveckla sin immateriella egendom, medan de svarande bara stal det och fick det gratis”, sade den federala åklagaren Geoffrey Berman enligt Bloomberg.

Det är inte bara stöld av företagshemligheter som de två kinesiska medborgarna anklagas för. Enligt justitiedepartementet ska de också ha stulit persondata från den amerikanska marinkårens servrar och hackat sig in hos Nasa.

I början av oktober åtalade justitiedepartementet sju ryska medborgare för datahacking.

Läs fler artiklar
LÄS MER