Sök

Svensken tar in 81 miljoner kronor – för att bygga egen e-sportkoncern

esport

Andreas Thorstensson är före detta världsmästare i Counter-strike och är numera teknik- och produktchef på Popdog. Foto: Press / Istock

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Dataspelveteranen Andreas Thorstensson drar in rejält med kapital till sitt nystartade bolag.

Det har gått mindre än ett år sedan den svenska techprofilen Andreas Thorstensson lämnade jobbet som partner på riskkapitalbolaget EQT Ventures. Den tidigare världsmästaren i Counter strike hintade redan då om att han skulle ge sig in i e-sportvärlden igen.

Nu väljer han att lyfta på locket, rapporterar Di digital. Det nya bolaget heter Popdog och har redan från start fått in rejält med kapital. Hela 81 miljoner kronor. Att man börjar sin startupresa med lite kapital är inte ovanligt men oftast handlar det om några hundra tusen, eller kanske ett par miljoner. Thorstenssons nya satsning är med andra ord en riktig ögonbrynshöjare.

Det är dock inte så att pengarna har pumpats in i en powerpoint och en entreprenörsdröm.

Grunden för Popdog består av tre tidigare bolag: Loaded, världens största influencerbyrå för e-sport, Noscope, en världsledande analystjänst för streamingplattformen Twitch och slutligen Catalyst sport and medias e-sportdel. Det sistnämnda jobbar med att hjälpa företag att ta sig in i e-sportvärlden.

Andreas Thorstensson beskriver den nya koncernen som en "helhetslösning för gaming, streaming och e-sport", för Di digital.

”Trots att e-sporten växt oerhört de senaste åren har det saknats produkt- och teknikfokus. Att redan ha Loaded, Noscope och Catalyst under vårt paraply är oerhört starkt för de produkter vi nu bygger", säger han till tidningen.

Bland produkterna man håller på att ta fram finns bland annat ett slags kundhanteringssystem för turneringar och lag, som heter Trainyard.

Det nya kapitalet ska framförallt gå till att öka arbetsstyrkan, som idag uppgår till 25 personer. Hur man betalat för de tre förvärven framgår inte av rapporteringen, ej heller vad den nybildade koncernen omsätter.

Med i grundarskaran finns fler e-sportlegendarer. Vd:n Alexander Garfield är den lagägare som vunnit mest pengar på e-sport genom tiderna, enligt Venturebeat, och har dessutom sålt bolaget Goodgame till streamingplattformen Twitch för ungefär 50 miljoner dollar. Colin DeShong, kreativ chef, har också ett förflutet på Goodgame. Strategichefen Niles Heron har sin bakgrund på flera välrenommerade amerikanska inkubatorer. Thorstensson själv axlar rollen som teknik- och produktchef.

I ett mejl till Breakit skriver den svenske medgrundaren att de tre förvärven gjordes redan förra året och därför inte finansierats med det färska kapitalet. Vad de tre bolagen omsätter eller vad Popdog fick betala för dem låter han vara osagt. Klart är dock att grundarna själva stod för kapitalet som krävdes för de tre förvärven.

Läs mer