Kinnevik har förlorat sin ”techie”

Kinnevik
Kinnevik har förlorat sin ”techie”

FOTO: Robban Andersson/TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell skriver om sitt möte med Max Stenbeck som avled på måndagen.

”En riktig techie” - så beskrev Max Stenbeck sig själv när jag träffade honom för knappt två år sedan.

Någon vecka tidigare hade jag fått ett telefonsamtal från en av Kinneviks pr-konsulter - ”Är du möjligen intresserad av att göra en intervju med Max och Cristina Stenbeck”, var frågan. Svaret var såklart givet. Fram till dess hade Max Stenbeck inte gjort några intervjuer och självklart ville jag träffa honom.

Några våningar upp i Kinneviks huvudkontor på Skeppsbron 18 tog han och storasyster Cristina emot för ett längre samtal.

Det första som slog mig när han stegade in i det lilla konferensrummet var hur slående lik han var sin far, Jan Stenbeck. Det enda som egentligen skilde dem åt var Max mörka hår, annars var han sin far upp i dagen. 

Syftet med intervjun från de två syskonens sida, som publicerades i Dagens industri, var uppenbart. De ville utåt manifestera att det nu var de två som styrde sfären.

Dagen innan vårt möte hade de tillsammans köpt aktier för nästan 900 miljoner kronor från sina syskon Sophie och Hugo. Affären gjordes via deras gemensamma holdingbolag Verdere och innebar att de kontrollerade över 40 procent av aktierna i Kinnevik.

När vi sågs hade jag ingen aning om att Max Stenbeck hade diabetes, sjukdomen som på måndagen tog hans liv. 

Vare sig före eller efter intervjun har Max Stenbeck utåt sett tagit någon stor plats i Kinnevik portföljbolag men det var ingen tvekan om att han i det tysta var väldigt aktiv.

”Jag har verkligen växt upp med Kinnevik-kulturen och jag har faktiskt aldrig tvekat om att jag ska jobba aktivt i det företag som min far byggt upp”, sa Max Stenbeck.

Techindustrin var ett område som han särskilt brann för och han hyllade det strategiska beslutet som Kinnevik tagit några år tidigare som innebar en stor satsning på e-handel.

”Min passion är teknologi och medier så därför gillar jag verkligen den nya inriktningen mot e-handel”, sa Max Stenbeck.

Bara några veckor innan intervjun hade Max Stenbeck varit i Berlin och träffat bröderna Oliver, Marc och Alexander Samwer - grundarna av riskkapitalbolaget Rocket Internet där Kinnevik investerat flera miljarder kronor.

”Bröderna Samwer är verkligen innovativa och extremt framgångsrika och dessutom väldigt sociala”, sa Max Stenbeck.

Hans hastiga bortgång är inte bara en personlig tragedi för familjen Stenbeck utan också ytterligare en professionell prövning för storasystern Cristina.

Nu tvingas hon återigen helt själv axla ansvaret för sfärens framtid. Lillebrodern Max har säkerligen fungerat som ett viktigt stöd men samtidigt: Jag är helt övertygad om att hon kommer att klara resan på egen hand. Cristina Stenbeck är en extremt intelligent och viljestark ledare. 

Max Stenbeck avled endast 30 år gammal.

Läs fler artiklar
LÄS MER