Den stora nackdelen med att bli entreprenör är att tvingas snåla

Krönika
Den stora nackdelen med att bli entreprenör är att tvingas snåla

Viggo Cavling

Krönikör

Att lämna ett välbetalt jobb för att starta eget är häftigt – men kan också vara en rejäl pina.

Den senaste veckan har jag ägnat mig åt att skriva en stor artikel om Startup-Stockholm för ett magasin. Ett uppenbart faktum som det är lätt att glömma bort i dag är att den stora revolutionen inte har skett i människors telefoner och datorer utan i deras hjärnor.

För tjugo år sedan ville 7 procent av eleverna på Handelshögskolan bli entreprenörer. I dag är samma siffra 70 procent.

I artikeln intervjuar jag bland annat Handelsdoktorn Kjell A. Nordström och han hävdar att när han gick på skolan i början på 80-talet var siffran noll (0) procent. Förr var det globala jättar som lockade studiemotiverade unga människor. De skulle få hög lön, möjligheten att bo utomlands och tydlig karriärtrappa om de valde SCA, Volvo eller ABB.

I dag är det hög risk, sömnlösa nätter och möjligheten att skapa en unicorn som får Sthlm Tech Fest, SUP46 och Epicenter att fyllas till bredden.

De som är lite äldre lyfter fram nittiotalsbolagen Icon, Spray och Framfab som katalysatorn. De som är yngre lyfter fram Klarnagänget. De senare startade sin verksamhet redan när de var studenter och det har lett till att många unga entreprenörer börjar direkt utan att gå omvägen via en anställning på ett stort bolag.

Sen finns det entreprenörer som undertecknad, som jobbat länge i en koncern och efter 40 testar vingarna i fritt fall. Det talas mycket om fördelarna med att vara entreprenör, men jag tror det är viktigt att prata även om nackdelarna.

För ärligt talat, låg – ofta löjligt låg – lön och att göra en massa tråkjobb som man förr hade assistenter till är en… utmaning. Att inte ha ett stort varumärke i ryggen och i stället bygga sitt eget är som att ro i sirap.

Att sluta ta taxi till Arlanda och numera alltid ta flygbussen är segt. Och att inse, som jag har gjort, att man är bästa polare med konduktören på Snälltåget är bevis på att det tycks dröja lite innan man har startat en unicorn.

Den kanske viktigaste läxan till alla entreprenörer handlar inte om någon digital app – utan att de måste hålla nere kostnaderna. Jag tänkte därför tipsa om några av mina knep.

1. Ät kycklingburgare och drick vatten på McDonalds.

2. Beställ tåg- och flygbiljetter i god tid.

3. Storhandla mat på nätet och planera vad du ska äta.

4. Matlåda.

5. Cykla överallt, alltid.

6. Hyr ut lyan när du inte är hemma.

7. Köp inga nya kläder.

8. Byt till den billigaste mobiloperatören.

9. Sluta med Caffe Latte.

10. Drick bara lådvin. Fina viner smakar inte bättre.

Se låga kostnader som en tävling. Men bli inte dumsnål. Erkänn för dig själv att gå från en hög lön till ett entreprenörsliv är jävla utmaning och att det är okej sakna det gamla då och då.

Och med dessa ord drar jag till New York. Självfallet flyger jag dit med Norwegian till en kostnad av 4200 kronor tur och retur och bor hemma hos en kompis. Har du bra tips på hur man håller nere kostnaderna så mejla gärna mig. Bästa tips vinner en fotvandring till Skåne...

Har du tips på en startup eller entreprenör som du tycker jag ska träffa i New York går det också bra att mejla.

Läs fler artiklar
LÄS MER