Sök

Anders Hansen: "Mobilen hackar rakt in i hjärnans belöningssystem"

Anders Hansen Skärmtid

Anders Hansen. Foto: TT/iSock

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Bättre sömn och ett större intresse för din omgivning. Det finns mycket att tjäna på mer disciplin kring mobilen – men varför är det så svårt att låta bli den? Psykiatrien och författaren Anders Hansen, som skrivit boken Skärmhjärnan, har ett svar.

Vi återpublicerar vi en del guldkorn från vårt arkiv. Den här intervjun med psykiatrikerna Anders Hansen tycker vi passar perfekt nu när vi närmar oss långhelg.

Det kommer allt fler varningssignaler om hur våra mobiler, datorer och paddor påverkar hjärnan. Inte minst hos barn.

Nyligen publicerade New York Times en mörk artikel om hur många ur techeliten i Silicon Valley, de som alltså vet mest om hur tekniken faktiskt fungerar, håller sina barn så långt borta från alla skärmar som det går, långt upp i tonåren. Både Steve Jobs och Bill Gates har till exempel varit restriktiva med skärmtid på hemmaplan. 

En som ägnat en stor del av sin karriär de senaste åren åt fenomenet är Anders Hansen, överläkare i psykiatri.

Han har skrivit flera böcker, bland annat boken Skärmhjärnan, med undertiteln: Hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda.

“Grunden till att jag skrev den är att vi människor lägger i genomsnitt tre timmar på mobilen per dag, och plockar upp den var tionde minut. För barn och ungdomar är siffran fyra till fem timmar”, säger han och fortsätter:

“För tio år sedan fanns inte smartphones, det här är den snabbaste omläggningen av beteende som har skett i mänsklig historia”.

LÄS MER: Nu kan du checka in luren på hotell – och låna en gammal Nokia

I samband med de smarta telefonernas intåg för drygt ett decennium sedan har antalet personer som söker hjälp för psykisk ohälsa och sömnproblem ökat.

Tonåringar idag sover i genomsnitt en timme mindre än vad tonåringar gjorde för tio år sedan, enligt Hansen. Och det finns studier som visar på samband mellan våra skärmar och både deppighet och sömnproblem.

“Jag var nyligen på världens största konferens för psykiatrier i New York, och det här var det stora samtalsämnet. Alla frågade sig: Vad är det vi håller på med?”, säger Anders Hansen.

Varför är då våra mobiler så beroendeframkallande? Jo, det beror på att de, ungefär som en påse godis, frigör dopamin i hjärnan. Varje gång vi tar upp mobilen och kikar på vad som hänt så får hjärnan en liten kick.

“Mobilen hackar rakt in i hjärnans belöningssystem. Om man har något som serverar en med hundratals belöningar varje dag blir det ett jobb för hjärnan att motstå det. Hjärnan måste hela tiden kämpa för att inte plocka upp mobilen och det knaprar på vår begränsade mentala bandbredd. Det gör oss mer ointresserade av vår omgivning”.

“Det räcker med att man har mobilen i fickan för att koncentrationen ska försämras”, säger Anders Hansen.

Den som lyckas begränsa sitt användande har alltså mycket att vinna, men det är enklare sagt än gjort för just nu har vi inte bara våra hjärnor emot oss, utan också de stora techbolagen.

“Vi kan ta Facebook eller Instagram som exempel. De är oerhört sofistikerat utvecklade för att hacka hjärnan. De har massor av beteendevetare och forskare inom psykiatri anställda, allt för att kunna skapa maximalt beroendeframkallande produkter”. 

“Jag tycker att det är ganska talande att de som vet mest om tekniken begränsar den för sina barn. År 2015 hade 95 procent av alla 11-åringar i Sverige en smart telefon, en siffra som lär ha ökat sedan dess. Bill Gates son däremot fick ingen förrän han var 14”, säger Anders Hansen.

Han vill dock inte verka allt för alarmistisk.

“Vi kan inte backa utvecklingen och gå tillbaka till ett helt analogt liv. Men vi behöver lära oss hur vi påverkas och ha mer disciplin när det kommer till skärmtid”.

Har det inte alltid varnats för ny teknik?

“Det har alltid funnits domedagsprofeter som kraxar. Redan på 1500-talet varnade en naturforskare som hette Conrad Gesner för att våra hjärnor skulle översvämmas av boktryckarkonsten. Och när tågen kom så talade man om att det skulle vara livsfarligt att färdas i över 30 kilometer i timmen”.

“En skillnad var att vi inte satt fem timmar per dag framför tv:n när den kom. Nu bär vi med oss telefonerna överallt och lever våra liv genom dem. Men det är inte bara dåligt, det effektiviserar samhället på ett sätt som vi bara kunnat drömma om, men vi måste vara lite smarta med hur vi använder dem”.

Vad har du för tips till den som vill dra ner på sitt mobilanvändande?

“Man kan börja med att kartlägga hur mycket tid man faktiskt lägger på mobilen, och sedan bestämma vad som är rimligt. Den amerikanska barnläkarorganisationen rekommenderar två timmar för barn och unga”.

Och har du minsta sömnproblem så bör du kasta ut mobilen när du sover.

“Skaffa en vanlig väckarklocka och ha inte mobilen i sovrummet alls. Samma sak om du ska göra något viktigt som kräver koncentration, ha inte mobilen i samma rum”, säger Anders Hansen.

Läs mer