Sök

Wellstreet växlar upp – planerar fond på “ett par hundra miljoner”

Wellstreet

F.v: Mikael Wintzell och Sïmon Saneback, grundare av riskkapitalbolaget Wellstreet. Nu håller duon på att skramla till en helt ny fond på ett par hundra miljoner. Foto: Jonas de Lange samt press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Klarna-veteranen och e-handelsprofilen tar sin investeringslåda till nästa nivå.

Efter att Mikael Wintzell lämnade jobbet som toppchef på Klarna 2015 dröjde det inte mer än ett par månader innan han drog igång en egen verksamhet. Tillsammans med e-handelsprofilen Sïmon Saneback startade han investeringslådan Wellstreet.

Planen var att investera i nystartade företag och hjälpa dem att snabbt kommersialisera sina produkter. Efter 1-2 år skulle man sälja vidare bolagen och återinvestera vinsten i nästa prospekt. Hela modellen blev som en egen liten startupfabrik som prånglade ut nya lönsamma bolag.

På ungefär tre år har Wellstreet investerat i 42 olika bolag och sålt av hela eller delar av innehavet i sju av bolagen. I snitt har man gjort 8,5 gånger pengarna på sina investeringar, berättar Mikael Wintzell.

Nu tar Wellstreet ett stort kliv upp och reser sin första fond med externa finansiärer.

“Det vi kan berätta är att fonden kommer innehålla ett par hundra miljoner och det blir inga institutionella investerare (till exempel stora pensionsbolag eller statliga investeringsbolag reds.anm.)”, säger Mikael Wintzell.

Det nya kapitalet ska framförallt användas för följdinvesteringar i de bolag som börjar växa snabbt efter att ha skolats i Wellstreets befintliga ekosystem.

“Det vi har sett under åren när vi har sålt bolag är att de är i ett fantastiskt fint skick. Då vill vi gärna ligga kvar och vara en del av tillväxtresan och bidra med tillväxtkapital”, säger Mikael Wintzell.

De senaste åren har riskkapitalbolagen ploppat upp som svampar i Stockholmsområdet, men Mikael Wintzell menar att det fortfarande finns utrymme för att hans bolag ska ta en position.

“Våra bolag innehåller ofta komponenter som gör att de traditionella VC-bolagen (riskkapitalbolagen, reds.anm.) inte vill gå in i dem. Vi tar bort mycket risk från bolagen eftersom vi gör dem lönsamma, men det ses av många som att man sätter begränsningar i tillväxttakten. Vi bygger kulturellt annorlunda bolag och därför blir den här fonden ett bra komplement på marknaden”, säger han.

Den ursprungliga investeringsverksamheten – Wellstreet ventures – har normalt en investeringshorisont på 1-2 år. Den nya delen – Wellstreet capital – kommer att ha en investeringshorisont på 3-5 år. Även det är relativt kort för att vara ett riskkapitalbolag. Normalt i branschen är en nästan dubbelt så lång livstid för en fond.

Redan nu har bolaget lyckats få in ett antal familjer att investera i fonden, men några namn vill inte Mikael Wintzell avslöja.

Hur kommer ni strukturera fonden? Blir det holdingbolag på kanalöar?

“Nej, vi kommer ha en traditionell svensk struktur. Vi är inte tillräckligt smarta eller giriga för att hålla på med sånt”, säger han skämtsamt.

Läs mer