Lärarfacket satsar 16 miljoner kronor – på Göteborgs (kanske) hetaste startup

Einride Lärarnas riksförbund
Lärarfacket satsar 16 miljoner kronor – på Göteborgs (kanske) hetaste startup

Lars Hallenberg, kanslichef på Lärarnas riksförbund, satsar betydande belopp på den självkörande lastbilen från Göteborg. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Peak startup-hajp? Nu har till och med facket börjat investera.

Göteborgsbolaget har tagit fram en egen självkörande, eldriven lastbil. Redan nu kör den runt på logistikjätten Schenkers terminaler i ett pilotprojekt i Sverige.

Den ambitiösa satsningen vill kapa 90 procent av kostnaden för att transportera produkter med lastbil och redan fram till pilotprojektet har bolaget fått in tiotals miljoner kronor i finansiering.

Nu visar offentliga handlingar att bolaget har tagit in ytterligare 16 miljoner kronor i ett konvertibellån – det vill säga ett lån som kan göras om till aktier. Pengarna kommer från en minst sagt otippad investerare – Lärarnas riksförbund.

“Det här är vårt kapital inklusive vår strejkkassa. Vi har en generellt försiktig kapitalplacering men med det här vill vi visa att vi också satsar på sådant som är hållbart och bra för miljön”, säger Lars Hallenberg, kanslichef på Lärarnas riksförbund.

Hur stor del av förbundets kapital som investeras i onoterade startups eller hur mycket man förvaltar vill inte Lars Hallenberg svara på, annat än att det är en klart mindre del som går till startups.

Det här klassas som en riktig högriskinvestering, hur tror du att era förbundsmedlemmar ser på det?

“Vi har en portfölj med hög grad av säkerhet generellt men där vi känner att vi vill få en tillväxt. Sedan tror vi att det här är en bra investering för framtiden. Vi måste komma framåt med både personberoendet och beroendet av fossila bränslen”, säger Lars Hallenberg.

"Vi är glada att LR visar sitt förtroende och investerar i en hållbart transport system. Investeringen är en del en större  finansieringsrunda med institutionellt kapital som vi just nu är i slutfasen av", skriver Einride-grundaren Robert Falck, i ett sms till Breakit.

Av dokumenten framgår att bolaget kommer söka en värdering på åtminstone 380 miljoner kronor i den förestående kapitalrundan.

Läs fler artiklar
LÄS MER