Sök

Den döda geten fick mig till sist att erkänna årets stora misstag

Lundells vecka

Stefan Lundell har kommit till viktig insikt. Foto: Sara Lindmark och Unsplash.com.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell tvingas göra om och göra rätt i elfte timmen.

Strax efter 06 på torsdagsmorgonen läste jag mejlet från en av Sveriges framgångsrikaste e-handelsentreprenörer. Det handlade om en död get.

För mig blev det en viktig påminnelse om att jag idag är minst lika mycket entreprenör som journalist.

När jag jobbade som anställd “tjänsteman” på Dagens industri kunde jag fokusera på en av rollerna – journalistens. Men som medgrundare av Breakit är det avgörande att kunna kombinera journalistjobbet med entreprenörens uppgift att bygga ett fungerande företag.

De senaste veckorna har jag insett att jag gått upp för mycket i journalistrollen under 2018. Det har gjort mig till en sämre entreprenör och i förlängningen drabbar det också journalistiken som både jag och alla andra på Breakit-redaktionen bedriver.

För ekvationen är ju faktiskt så enkel. Skapar jag inte nya affärer som entreprenör så skapas inte heller några nya resurser för journalistiken. Nu är jag inte ensam ansvarig för att dra in pengar till Breakit, min partner Camilla Björkman och vårt grymma säljbolag Leeads är de som sköter lejonparten av den uppgiften. Men likt förbaskat så är det faktiskt en viktigare uppgift än att jag till exempel skriver den här krönikan.

Därför blev mejlet från mattkungen Hossein Sadr (grundare av Carpetvista som han sedan sålde för några hundra miljoner kronor) en sån nyttig ögonöppnare för mig. Med utgångspunkt från ett lite kryptiskt ordspråk (“kill the goat”, Hossein lovade att förklara mer när vi ses) pekade Hossein på något som egentligen är självklart men jag ändå lite tappat bort under året:

Som entreprenör lämnar du en trygg tillvaro (i mitt fall som överbetald och inte så lite bekväm journalist på Dagens industri) för en i högsta grad osäker framtid där bara du själv kan påverka utgången.

Därför har jag nu anammat ett annat ordspråk fullt ut. Det handlar inte om någon get utan om – dörrar. Det var min goda granne och tillika stjärnsäljare som lärde mig det häromveckan. Hans mantra var: “Hundra knack, tio snack, tre tack”. Med andra ord – på hundra säljsamtal ska man vara nöjd med tre avslut.

Jag nystartade min säljkarriär i tisdags. Hittills har jag hunnit med fem knack och fyra snack men inget tack. Jag blir inte ledsen om du som läser detta ger mig ett tack.

Trevlig helg!

Veckans nätverkare: Aleksandra Avli. Tidigare har hon jobbat för både Natalia Brzezinski och Anna Maria Corazza Bildt och nu ligger Aleksandra Avli bakom något som potentiellt kan bli riktigt stort. Det snackas i alla fall mycket om hennes nya startup Hon. Eftersom jag är av fel kön så vet jag inget säkert men av de som har bättre koll beskrivs Hon som ett upphottat Linkedin för kvinnor i karriären. Hon har redan fått in en del riskkapital, det ryktas om att Norrsken-profilen Susanna Campbell är en av finansiärerna. Babba Rivera (tidigare Canales) ska också vara involverad för att få fart på nätverket från New York. Vi återkommer med fler detaljer när vi vet mer!

Veckans kalla fötter: Pierce. Den svenska e-handelsstjärnan (säljer motorcyklar och snöskotrar på nätet) har anlitat investmentbanker för en börsnotering. Men i veckan hörde jag att planerna ändrats. Ett potentiellt förvärv har kommit emellan. Enligt min uppgiftslämnare överväger ledningen att köpa en tysk konkurrent och därför har man pausat arbetet med en notering. Sannolikt är också det osäkra börsklimatet ytterligare en orsak. När jag kollade tipset med Pierce vd Henrik Zadig så avböjde han att kommentera.

Veckans smygläsning 1: Mattkungen. Blev du nyfiken på att veta mer om Hossein Sadr? Han har en fantastisk resa bakom sig från politisk flykting till superentreprenör. Egentligen publicerar vi den intervjun först i helgen men bara för att du läser det här så får du chansen att smygläsa redan nu – här!

Veckans smygläsning 2: Peppe Engberg. Han gjorde Resumé till en kassasuccé för familjen Bonnier och blev senare Cristina Stenbecks spinndoktor. Själv står jag för evigt i tacksamhetsskuld till Peppe Engberg. Ingen har gjort mer för uppbyggnaden av mitt personliga varumärke än han. Efter en trevlig lunch valde Peppe att titulera mig för “ekonomijournalistikens Zlatan”. I princip helt oförtjänt så klart men jag sprider det gärna vidare ytterligare en gång. På lördag har Peppe bjudit in på smygläsning av sina memoarer “Uppåt väggarna”. Äntligen fick jag möjlighet att bjuda tillbaka på lite textreklam!

Veckans tjockaste: Vilhelm Moberg-biografin. Jag är mäkta stolt över att i veckan tagit mig igenom Jens Liljestrands tegelsten (över 700 sidor!) om denna litterära gigant. Självklart missar jag inte något tillfälle att nämna denna bedrift. Om det var värt besväret – absolut!

Veckans besvikelse: Omni ekonomi. I veckan gjorde Schibsteds nyhets-app Omni ekonomi en rekryteringsoffensiv mot flera av Breakits reportrar. Jag noterar dock till min stora besvikelse att jag själv inte fick något erbjudande. Ytterligare ett bevis på att jag är en föredetting.

Veckans avsked: Jonas de Lange. Igår kväll tackade vi av vår stjärnreporter Jonas de Lange som nu drar vidare mot nya äventyr på Sveriges framsida. Min kollega Olle höll ett vackert och tårfyllt tal. Själv fuktades mina ögon på nytt när Jonas senare på kvällen berättade att Breakits måtto “flest samtal vinner” var en av de viktigaste saker han lärt  sig under sina dryga tre år på redaktionen. En sanning som Jonas gång på gång i handling bekräftat. Tack Jonas för att du är en sån härlig arbetskamrat och människa!

Veckans mest lättade: Sebastian Siemiatkowski. Om det är någon som avslöjat nyheter om Klarna-grundarens bolag så är det Jonas de Lange. Samtidigt som hela Breakit-teamet sörjer att Jonas nu lämnar oss så lär Sebastian dra en lättnadens suck.

Läs mer