Sök

Ica-chefen Per Strömberg: "Vi kommer leda den digitala förvandlingen"

Ica

Per Strömberg, vd för Ica. Foto: Press.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

E-handeln är högprioriterad för Ica. Samtidigt förbereder detaljhandelsjätten en omorganisation där personal kommer att bli "övertalig".

Icas ledning har under hösten spenderat en vecka i Silicon Valley. Det berättade Icas vd Per Strömberg från scenen på torsdagens kapitalmarknadsdag i Stockholm.

"Vi kommer att leda den digitala förvandlingen i vår industri", sade Per Strömberg som även konstaterade att Amazon kommer att komma till Sverige någon gång, och sade att "mycket av det vi kommer att visa i dag är förberedelse på en ny typ av konkurrens från spelare som till exempel Amazon".

Inför torsdagens kapitalmarknadsdag skickade bolaget ut nya strategiska prioriteringar och där syntes några skillnader från den gamla prioriteringarna. Bland annat har e-handel lyfts upp på agendan.

"Vi finjusterar vår strategi för att bättre reflektera den verkliga riktningen och även vara lite mer inspirerande", sade Per Strömberg.

Ökade logistikkostnader försätter att tynga Icas lönsamhet i det korta perspektivet, enligt bolagets Sverigechef Anders Svensson. Under årets två första kvartal pressades Icas lönsamhet av råvarukostnader, ofördelaktig valutakurs och logistikkostnader.

I det tredje kvartalet 2018 lyfte Icas rörelsemarginal till följd av ökad kundtillströmning samt att råvarukostnader och valuta normaliserats, men logistikkostnader var fortsatt ett problem då, och kommer alltså att tynga lönsamheten framöver.

"Logistikkostnaderna drivs framförallt av transportmarknadens utveckling på svensk och europeisk nivå", sade Anders Svensson.

Nu pågår en omorganisation för att öka den svenska organisationens kostnadseffektivitet. Enligt Anders Svensson är det ännu inte klart hur stora kostnadsbesparingarna kommer att bli, men att organisationen kommer att informeras under det första kvartalet 2019.

"Det kommer att bli personal övertalig, men arbetet pågår och vi kan inte ge mer information i dagsläget", sade Anders Svensson som var noga med att poängtera att det inte handlar om kortsiktiga besparingar, utan en anpassning av organisationen till framtiden genom att "frigöra resurser" och allokera om medel till tillväxtområden.

Läs mer