Okänd svensk entreprenör säljer techbolag - för 675 miljoner

GP Bullhound Glispa
Okänd svensk entreprenör säljer techbolag - för 675 miljoner

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Hört talas om svensken Tim Nilsson? Han sålde precis sitt och sina kompanjoners mobilannonsbolag Glispa för 675 miljoner kronor.

Med Berlin som bas har Tim Nilsson tillsammans med sin medgrundare, amerikanen Gary Lin, byggt upp ett snabbväxande techbolag.

”Gary startade bolaget 2008 och plockade in mig och ytterligare några andra personer. Från det har vi gemensamt växt verksamheten”, säger Tim Nilsson.

I takt med att mobilannonseringen växt har också kunderna strömmat till för Glispa. På kundlistan står internetjättar som Alibaba, Amazon, Flipkart och Zynga. Glispa hjälper till att optimera effekten av mobilannonser både via nätet och inuti appar. Marknaden för mobilannonser väntas öka med 60 procent i år och 2018 är prognosen att en bra bit över 20 procent av den totala annonseringen ska gå via mobilen. 

”Vi var väldigt tidiga in på marknaden när e-handel i mobilen tog fart i Sydostasien under fjolåret. Den indiska marknaden är till exempel gigantisk på det här området och vi har haft en fantastisk tillväxt”, säger Tim Nilsson.

Den starka utvecklingen för Glispa har skapat stort intresse både bland riskkapitalbolag och industriella aktörer. 

”Vi hade kunnat köra vidare på egen hand och fortsatt att tjäna stora pengar men vi kände att vi ville ha in en strategisk ägare”, säger Tim Nilsson.

Försäljningsprocessen, som skötts av den svenska investmentbanken GP Bullhound, har gått snabbt och i slutändan var det den brittiska e-handelsjätten Market som drog det längsta strået. 

”Vi hade rätt många olika möjligheter men Market agerade snabbt och vi ville också stänga affären snabbt för att kunna fokusera på tillväxt”, säger Tim Nilsson.

Market investerar motsvarande 670 miljoner kronor för 75 procent av aktierna i Glispa. Av de pengarna får de ursprungliga ägarna 295 miljoner kronor direkt och 185 miljoner kronor tillförs bolaget för framtida förvärv. Utvecklas Glispa enligt plan kommer dessutom de gamla ägarna få ytterligare 195 miljoner kronor. Tim Nilsson vill inte uppge hur stor andel av bolaget som han själv kontrollerar.

”Tim äger alla aktierna men vi som varit med från början har också indirekt en del av bolaget. Hur mycket det handlar om säger jag inte men jag är väldigt nöjd”, säger han.

Tim Nilsson har en lång internationell karriär bakom sig. Efter studier på Internationella handelshögskolan i Jönköping startade han det digitala utbildningsföretaget Tillväxtpiloterna. Han sökte sig senare utomlands och blev en av cheferna för mediebolaget Zanox som efter några år blev uppköpt av tyska Axel Springer för runt 2 miljarder kronor.

”Det känns som resan med Glispa bara börjat. Vi har en massa på gång och redan inom kort kommer vi gå ut med fler nyheter”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER