Apples "Netflix för tidningar" har inte övertygat mediebolagen

Apple magasin Nyheter
Apples "Netflix för tidningar" har inte övertygat mediebolagen

Apples vd Tim Cook. Foto: : Andy Barron/The Reno Gazette-Journal via AP.

Direkt / Breakit

Apples nya satsning har än så länge inte charmat.

Apples planer på att skapa tidningsläsningens motsvarighet till Netflix och Spotify har hittills fått ett svalt mottagande från flera mediabolag.

Tidigare i år köpte Apple appen Texture, som erbjuder obegränsad åtkomst till omkring 200 magasin och tidningar. Nu förbereder Apple en större lansering av tjänsten, som enligt Bloomberg News källor ska bli en premiumprodukt inom bolagets förinstallerade app Apple News. Lanseringen kan ske under våren, uppger källorna.

Efter köpet av Texture har Apple ändrat till en fast prisnivå för tjänsten, i stället för att som tidigare ta extra betalt för magasinsinnehåll. Konkurrerande tjänster som Magzter och Zinio säljer sedan tidigare magasinsabonnemang för 9:99 dollar i månaden, runt 90 kronor i månaden, men Apple antas vilja skapa en premiumprodukt och kan därför komma att lägga sig högre.

För att lanseringen ska bli verklighet behöver Apple knyta upp innehållsskapare i mediabranschen. Ett par av de kontaktade medierna är prestigetidningar som Wall Street Journal och New York Times, men flera mediechefer oroas av prissättningen. Om Texture kostar 9:99 dollar i månaden skulle tjänsten bli billigare än en digital prenumeration som enbart ger åtkomst till exempelvis New York Times.

Apples representanter ska vid möten med mediechefer ha argumenterat för att en snabb tillväxt för Texture skulle kunna ge större intäkter än vad medierna får från sina prenumerationer.

Medieentreprenören Steven Brill tror att ett sätt för Apple att få med sig tidningarna kan vara att låta dem bygga in sina betalväggar i appen.

"Jag skulle vara försiktig om jag var en tidning, eftersom jag verkligen skulle vilja ha en känsla för hur stora intäkter jag släpper ifrån mig", säger han till Bloomberg News.

Läs fler artiklar
LÄS MER