Sök

Polisen använder fejkade Amazon-paket för att fånga tjuvar

Amazon

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Kameror och GPS-utrustade paket ska få tjuvarna på fall.

Många förknippar julen med god mat, mys med familjen och lugn och ro. Men högtiden är även en köpfest där tjuvarna ser möjligheter att snuva oss på såväl pengar som prylar.

När e-handelsjättar som Amazon lämnar paketen obevakade utanför dörren ställer det här till problem. Tjuvarna tvekar nämligen inte att knycka leveranser direkt framför människors dörrar.

Det här går såklart varken hem hos polisen eller Amazon som teamat upp för att slå tillbaka, rapporterar Associated Press.

Jersey City, USA, är en stad där fällan gillrats. Polisen och Amazon har installerat kameror vid dörrar och planterat ut falska Amazon-paket med GPS-sändare runt om i staden.

Satsningen fokuserar på platser som identifierats som riskområden utifrån polisen och e-handelsjättens egen data.

”Vi hade ett paket ute i tre minuter innan det stals. Vi trodde först att det var ett misstag”, berättar polisen James Crecco.

Tillvägagångssättet har granskats och godkänts för att säkerställa att det är lagligt. Förhoppningen är att satsningen nu ska expandera till fler delar av staden med hjälp av Amazon. Liknande initiativ har skett i andra amerikanska städer.

”Vi uppskattar de ökade ansträngningarna för att hantera paketstölder och är engagerade i att hjälpa på alla sätt vi kan”, säger en talesperson för Amazon.

Läs mer