Sök

KRÖNIKA

“Är det missarna som gör Elon Musk till (kanske) bäst i världen?”

TeslaSpaceX

Instabridgegrundaren Niklas Agevik om Elon Musk. Foto: Sara Lindmark och TT.

Niklas Agevik

Niklas Agevik

Gästkrönikör och medgrundare till Instabridge

Få i startup-Stockholm hade klarat den psykiska press som Elon Musk har utsatts för i 15 år, skriver Instabridge-grundaren Niklas Agevik.

För den som orkar leta är internet fyllt av material som förklarar varför Elon Musk är en dålig entreprenör som enbart levererar hype och vars största bedrift i livet var att bli uppköpt av PayPal i It-yran på 2000-talet. I forum kan man hitta bear-case för alla Musk-bolag (alltså att de är övervärderade). Och läser man dem är det lätt att bli oroad.

Det mest kända caset är Tesla där alla kunnat följa Elons kamp mot blankarna. Bear-caset talar om ett bolag med ett exodus av toppchefer, som bränt miljarder från investerare och ännu fler miljarder i lån från banker. Ett bolag vars obligationer för omfinansiering av lån är värderade som klass B2 hos Moodys. Eller på ren svenska: en så kallad skräpobligation.

Nu, 15 år efter starten och löften om en elbil för massmarknaden, har man bara kunnat visa upp två kvartal med positivt kassaflöde, och det med nöd och näppe. Att det skulle finnas något genombrott runt hörnet där produktionen plötsligt ökar och kostnaderna sjunker är fortfarande långt bort, så långt bort att de stora tyska tillverkarna kommer ha kört ifrån Tesla långt innan de ens kunnat svänga ut ur depån. Listan kan göras lång.

Liknande bear case finns för alla Elons bolag, SpaceX (16 år, fortfarande inga dagliga uppskjutningar), Hyperloop (fysiskt omöjligt att skapa en vakuumtub av den storleken som Hyperloop kräver), Boring company (andra gräver redan tunnlar idag, inget nytt) och så vidare.

Samma diskussion fanns kring Steve Jobs. Till exempel, enligt vissa källor, ska Jobs länge ha varit motståndare till att Apple skulle bygga en telefon och projektet ska enbart ha fått överleva tack vare personer som Jony Ive. Om man tror källorna har vi alltså Iphone trots Steve Jobs, inte tack vare honom.

Men om allt i bear casen är sant, gör inte det Elon till en ännu bättre entreprenör? Hur många kan lyckas hålla ett bolag finansierat i 15 år utan att leverera på det man lovat sina investerare, och ändå få dem att vara pepp på bolaget? Alla som drivit snabbväxande bolag där lönsamhet legat några år bort vet hur svår finansieringen är. Jag vet få i startup-Stockholm som kan hålla ett olönsamt bolag finansierat år ut och år in. Jag vet ytterst få som skulle kunna göra det i konstant motvind i femton år, eller ens klara pressen rent psykiskt.

Man kan nyansera det lite genom att säga att Elon själv har en fantastiskt fördel: han kan sätta in hundra miljoner dollar själv när det krisar, vilket han också gjort. Och visst hjälper det att kunna sätta in pengar själv. Men det finns många rika entreprenörer i Startupsverige som satt in egna pengar i sina bolag och ändå inte lyckats säkra extern finansiering. Kanske inte hundra miljoner dollar, men principen är densamma.

Efter att ha tillbringat lite för mycket tid med att sätta mig in i bear-caset för Tesla och SpaceX kan jag villigt erkänna att jag är smått oroad över båda bolagens framtid. Men jag har aldrig varit så säker som nu på att Elon Musk är en bra entreprenör, kanske bäst i världen just nu.

Läs mer